Een zomer vol gratis activiteiten in de bibliotheek

Gepubliceerd op: 26 juni 2020 16:18

De bibliotheken van Bibliotheken Noord Fryslân staan deze zomer in het teken van gratis activiteiten voor kinderen en jongeren. Van 8 juli t/m 14 augustus vinden er in zes vestigingen iedere woensdag- en vrijdagochtend workshops plaats die worden gegeven door digitale-toppers: jongeren uit de regio die veel kennis hebben van digitale technologie.

Tien jongeren uit de regio gaan in de bibliotheek aan de slag als workshopbegeleiders voor basisschoolkinderen. Zij hebben verstand van programmeren, online ontwerpen en coole foto’s en video’s maken. ‘Een win-winsituatie. Kinderen en jongeren maken kennis met verschillende computerprogramma’s als Scratch, Tinkercad en Bloxels of verbeteren hun digitale vaardigheden. De wat oudere scholieren en studenten delen hun kennis, verdienen een zakcentje bij en doen werkervaring op. De jongeren - digitale-toppers noemen we ze – zijn deze week allemaal door ons getraind,’ vertelt Marike Wiggers van de bibliotheek. De activiteiten worden gegeven in de vestigingen Hallum, Dokkum, De Westereen, Kollum, Buitenpost en Surhuisterveen.

Digitale-toppers

Tiktokker Hieke de Jong (18) uit Menaam is één van de digitale-toppers die aan het werk gaat in de bibliotheek. ‘Ik ga kinderen leren hoe je kan werken met de studiotechniek Green Screen. Daarmee kan je de achtergrond van je scène veranderen. Deze techniek pas ik regelmatig toe in mijn Tiktoks.’ Hilbrand Westra (16) geeft een workshop over de micro-bit. ‘Dit is een mini-computer die reageert op knopjes, licht, beweging of temperatuur. Je kan er super leuke dingen mee doen. Bijvoorbeeld spelletjes programmeren,’ vertelt Hilbrand. De activiteiten gaan binnen de maatregelen die het RIVM stelt, van start op 8 juli en eindigen op 14 augustus: vijf deelnemers per workshop en op anderhalve meter afstand van elkaar. Aanmelden is verplicht en vol is vol. Het hele programma is hier vinden.