Bibliotheek start afhaalservice

Gepubliceerd op: 6 april 2020 21:11

Nu bibliotheken langer gesloten blijven (in ieder geval tot 28 april 2020), heeft Bibliotheken Noord Fryslân besloten een afhaalservice op te zetten. De bibliotheek wil hiermee vooral haar minder digitaalvaardige leden bedienen. Omdat de gezondheid en veiligheid van klanten en medewerkers voorop staat is de werkwijze van de afhaalservice getoetst door het RIVM. De bibliotheek biedt naast de afhaalservice voor zowel leden als niet-leden mogelijkheden om online te lezen: e-books en luisterboeken.

De afhaalservice is gratis voor leden van Bibliotheken op Ameland, Terschelling, Schiermonnikoog en Vlieland en in Dronryp, De Westereen, Dokkum, Franeker, Harlingen, St.-Annaparochie, Kollum, Surhuisterveen, Buitenpost en Hallum. Zij kunnen op ontdekdebieb.nl/corona een aanvraagformulier invullen waarop ze vijf voorkeuren aangeven. Omdat er door de Corona momenteel geen vervoer tussen de Friese bibliotheken is, kunnen leden alleen boeken, tijdschriften en dvd’s uit de eigen vestiging bestellen. De bibliotheekmedewerkers doen hun best om zoveel mogelijk boeken van de aanvraag bij elkaar te zoeken.

De klanten worden gebeld als hun boeken klaar staan De medewerkers geven dan een ophaalmoment aan: een tijdblok van vijftig minuten. Op de aangegeven dag en binnen dat tijdbestek staan de boeken -voorzien van de naam van de klant- klaar in de hal van bibliotheek. De rest van de bibliotheek is afgesloten. Op Vlieland, Terschelling en Ameland worden de bestelde boeken langs gebracht.

Bibliotheken Noord Fryslân doet er alles aan om het afhalen van boeken zo veilig mogelijk te laten verlopen. Een goede planning zorgt er bijvoorbeeld voor dat er per tijdblok maar een beperkt aantal mensen hun boeken kunnen ophalen. De bibliotheekmedewerkers komen niet in contact met klanten en vanzelfsprekend blijven zieke medewerkers thuis. De rest van de bibliotheek is afgesloten en de aangevraagde boeken zijn al op de pas van de klanten gezet, zodat er zo weinig mogelijk handelingen hoeven plaats te vinden. Van de klanten verwacht de bibliotheek dat zij 1,5 meter afstand houden, thuis blijven als zij ziek zijn en alleen naar de bibliotheek.
 

Direct boeken bestellen