22 kinderen lezen online voor

Gepubliceerd op: 12 februari 2021 10:10

Op woensdag 10 februari organiseerde Bibliotheken Noord Fryslân de regionale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd in Bibliotheek Dokkum. Kandidaten van 22 basisscholen uit de regio Noordoost-Fryslân namen het tegen elkaar op voor een plekje in de provinciale ronde. Dit keer niet met zijn allen fysiek in een mooie theaterzaal, maar online met een vooraf opgenomen voorleesfilmpje.

Strijd om provinciale plek
De deelnemers zijn tijdens de voorleeswedstrijd op hun eigen school voorleeskampioen geworden en streden op 10 februari voor een plekje in de provinciale ronde. Het ging om kandidaten van 22 basisscholen uit Surhuisterveen, Boelenslaan, Harkema, Augustinusga, Buitenpost, Twijzel, Drogeham, Nes ( Ameland), Damwâld, Walterswâld, Feanwâlden, De Westereen, Marrum, Holwerd, Kollum, Burum, Munnekezijl en Schiermonnikoog. De leerlingen lazen een door henzelf gekozen fragment voor uit een kinderboek. Dit hadden ze van tevoren al opgenomen en ingestuurd.

Voorleesfilmpjes
De presentatie van de voorleeswedstrijd was in handen van Sietske Hannema en Miny Verheij, leesconsulenten bij Bibliotheken Noord Fryslân. Zij lieten in Bibliotheek Dokkum de 22 ingestuurde voorleesfilmpjes aan de jury zien. Wethouder van Noardeast-Fryslân Pytsje de Graaf, berneboekeambassadeur fan Fryslân Lida Dijkstra en vertaler en columnist Martsje de Jong waren wel een paar uurtjes zoet met het bekijken van alle mooie inzendingen. Zij kwamen uiteindelijk tot de volgende winnaars:

Nummer 1: Jeldou de Boer, De Tarissing, Drogeham
Nummer 1: Lisa de Pater, De Twa- ikker, Augustinusga
Nummer 2: Tijl Möllers, Theun de Vriesschool, Veenwouden
Nummer 3: Sanne van Houten, De Mienskip, Buitenpost

Jeldou las voor uit het boek Victorie! van Theo Hoogstraaten, Lisa had gekozen voor Harry Potter en de Steen der Wijzen van J.K. Rowling, het voorleesfragment van Tijl kwam uit De Heksen van Roald Dahl en Sanne las voor uit De vreselijke twee van Mac Barnett.

Provinciale ronde
Winnaars Jeldou de Boer en Lisa de Pater mogen door naar de provinciale ronde op 13 april in Theater de Skâns in Gorredijk. Ook die ronde zal digitaal plaatsvinden. De provinciale winnaar vertegenwoordigt Fryslân in de landelijke finale op 26 mei.

De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de openbare bibliotheken en wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon. Het is een jaarlijks terugkerende voorleeswedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Door mee te doen aan De Nationale Voorleeswedstrijd ervaren leerlingen op een speelse manier dat voorlezen leuk en waardevol is. Doel is om kinderen enthousiast te maken voor lezen in het algemeen en kinder- en jeugdliteratuur in het bijzonder.