14-10 Kennisevent desinformatie voor professionals in Franeker

Gepubliceerd op: 20 september 2022 11:02

Bibliotheken Noord Fryslân en Mediajungle organiseren vrijdag 14 oktober 2022 (15.00-17.00) een kennisevent over desinformatie voor professionals in Bibliotheek Franeker. Een interessante middag met inspirerende sprekers over de werking en impact van nepnieuws, clickbait en andere vormen van online desinformatie. En jij bent daarbij van harte welkom! De toegang is gratis, maar meld je wel even aan door een e-mail te sturen naar j.bakker@bnfrl.nl.

De impact van desinformatie zoals nepnieuws is nog nooit zo groot geweest. Hoe ga jij als leerkracht, leesconsulent, overheidsorganisatie of zorgprofessional om met de toenemende invloed van nepnieuws, complottheorieën en faketechnologie? Laat je inspireren tijdens het kennisevent. We nodigden drie topsprekers uit die het onderwerp elk vanuit hun eigen perspectief benaderen.

Het programma

  • 14.30-15.00 inloop
  • 15.00-15.15 welkom door Paulien Schreuder, directeur Bibliotheken Noord Fryslân, opening door Niels Bloembergen, oprichter Mediajungle
  • 15.15-15.45 Jelle Drost, oud-lector en orthopedagoog // Hoe sociaal zijn sociale media?
    Nederland kent meer dan twee miljoen mensen met een verstandelijke beperking. In hoeverre speelt een verstandelijke beperking een rol bij de vatbaarheid voor online gevaren zoals desinformatie en nepnieuws? Samen met studenten van Saxion Hogeschool deed Jelle Drost hier onderzoek naar.
  • 15.45-16.15 Evelyn Verburg, mediacoach // In de ban van nepnieuws? Zo praat je erover.
    Als mediacoach helpt Evelyn Verburgh opvoeders, scholen en (zorg)instellingen met opvoedvragen rondom mediawijsheid. Hoe kun je het met kinderen en jongeren hebben over online desinformatie en wat te doen als een cliënt, leerling of familielid in de ban raakt van complottheorieën of nepnieuws?
  • 16.15-16.30 Lancering Super Fake Safari door Niels Bloembergen.
  • 16.30-17.00 Sander Warmerdam, hoofdredacteur Leeuwarder Courant // Argwaan richting klassieke media
    Hoe blijft de Leeuwarder Courant bij de feiten, hoe voorkomt de krant dat ze nepnieuws verspreiden? Hoe gaat de LC om met argwaan richting klassieke media en reacties op sociale media? En waarom hebben ze het juist niet over nepnieuws?
  • 17.00-17.45 Borrel: bijpraten onder het genot van een hapje en een drankje. En test ondertussen de Super Fake Safari!

Voor wie, waar en wanneer?

Voor wie?
Het kennisevent over desinformatie is interessant voor het onderwijs, wijk- en gebiedsteams, overheidsmedewerkers en zorginstellingen uit Noord-Nederland. Ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. De toegang is gratis.

Waar & wanneer?
Het kennisevent over desinformatie is op vrijdag 14 oktober 2022 in Bibliotheek Franeker (Sint Martiniplantsoen 41). De inloop is vanaf 14.30, het programma start om 15.00 uur. Rond 17.00 is het programma afgelopen en is er een borrel om na te praten (en de herfstvakantie in te luiden ;)
De bibliotheek is vanaf het station te voet bereikbaar (650 meter). Parkeren kan op het parkeerterrein aan de Leeuwarderweg (450 meter).

Aanmelden
Het gratis kennisevent over desinformatie bijwonen? Meld je dan aan bij managementassistent José Bakker: j.bakker@bnfrl.nl. Graag tot 14 oktober in Franeker!
 

Lancering van de Super Fake Safari!

Het kennisevent is ook de officiële lancering van de Super Fake Safari, een nieuwe tool die kennis over en weerbaarheid tegen desinformatie vergroot op een interactieve en begrijpelijke manier. Afgelopen jaar is de unieke tool ontwikkeld en door de doelgroep getest. Aan de hand van hun feedback is de safari nog beter geworden en kunnen we het vandaag lanceren. De Super Fake Safari is een fysieke puzzel en een app waarmee spelers op interactieve wijze over vier verschillende vormen van desinformatie leren. Clickbait, nepnieuws, deepfake technologie en de onwerkelijke wereld van sociale media worden stap voor stap eenvoudig uitgelegd.

De Super Fake Safari bevat video’s, opdrachten en discussievragen en is geschikt voor iedereen, maar in het bijzonder voor mensen die moeite hebben met complexe thema's zoals mensen met een verstandelijke beperking, maar ook kinderen en laagtaalvaardigen.
 

Over de organisatie

Het kennisevent over desinformatie wordt georganiseerd door Bibliotheken Noord Fryslân en Mediajungle.

Mediajungle staat voor begrijpelijke informatie en educatie over media en mediawijsheid. Met toegankelijke tools, zoals het bordspel met app, de kletskaarten en de Super Fake Safari, bevordert Mediajungle de digitale weerbaarheid en zelfredzaamheid van mensen die moeite hebben met deze complexe thema’s. In de basis ontwikkelt Mediajungle tools voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking en leerproblemen. Het faciliteren van het gesprek over mediagebruik en -gedrag staat centraal in de verschillende tools en levert zo een belangrijke bijdrage in het verkleinen van risico's en het vergroten van kansen. Een online platform voor digitale zelfredzaamheid is in ontwikkeling.

Bibliotheken Noord Fryslân zorgt dat iedereen over de basisvaardigheden beschikt om mee te kunnen doen in de maatschappij. Dat betekent dat de bibliotheek zorgt voor taal- en rekenlessen voor volwassenen, maar ook voor activiteiten op het gebied van mediawijsheid en informatievaardigheden. Daarom heeft de bibliotheek een volwaardig aanbod voor iedereen van 0 tot 100 jaar. Omdat achterstanden op het gebied van laaggeletterdheid en mediawijsheid vooral in de eerste levensjaren worden opgedaan, ligt de focus nu op kinderen en hun ouders en begeleiders. Dat doen we onder andere met dit event over desinformatie.

 

Aanmelden