Week van de Alfabetisering 2019

In Nederland hebben ruim 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak zijn ze ook minder digitaal vaardig. Mensen die onvoldoende kunnen lezen, schrijven en/of rekenen zijn kwetsbaar in onze samenleving.

Rondom de week van de Alfabetisering organiseert de Bibliotheek een aantal activiteiten. Je bent van harte welkom. 

Taallunch Hallum

Op 3 september organiseert BNF samen met haar partners een Taallunch in het MFC in Hallum. Deze Taallunch is bedoeld om te laten zien wat het betekent om moeite te hebben met lezen, schrijven, rekenen of computeren en welke hulp wij daarbij kunnen bieden. De Taallunch is voor alle inwoners van Hallum en overige belangstellenden.

Adres en gegevens:

Taallunch Hallum
MFC Het Trefpunt
3 september inloop 11.30 uur
Aanmelden voor de lunch graag via basisvaardigheden@bnfrl.nl

Presentatie Poëziebundel Dichterbij, Tichterby op tournee

De deelnemers van het Digi-Taalhuis hebben de afgelopen periode gewerkt aan een poëziebundel, met de titel Dichterbij, Tichterby. De bundel is een verzameling van gedichten in verschillende talen, waarbij het origineel in de moedertaal is geschreven zoals het Arabisch en Thais, met daarnaast de Nederlandse vertaling. De gedichten zijn gebaseerd op de levenservaringen van de deelnemers.

De poëziebundel zal op verschillende plaatsen worden gepresenteerd en overhandigd;

10 september rond 14.00 uur ontvangt burgemeester Bert Wassink het eerste exemplaar van de poëziebundel in de Bibliotheek van Terschelling.

11 september om 10.30 uur krijgt wethouder Boukje Tol van gemeente De Waadhoeke het exemplaar in Bibliotheek Franeker overhandigd.

11 september om 11.00 uur volgt Bibliotheek Harlingen. Waar wethouder Hein Kuiken de poëziebundel ontvangt.

11 september om 19.00 uur zal in Bibliotheek De Westereen, na de lezing Succesverhalen, het exemplaar worden overhandigd aan wethouder Gerben Wiersma.

12 september om 10.00 uur zal tijdens het Digi-Taalhuis in Bibliotheek Dokkum, waarnemend burgemeester van de gemeente Noardeast-Fryslân, Hayo Apotheker, aanwezig zijn om het exemplaar in ontvangst te nemen. 

18 september van 14.00 tot 15.00 uur zal naast het ondertekenen van het Taalakkoord, de presentatie van het Digi-Taalhuis Plus en de vernieuwde Bibliotheek Surhuisterveen, ook het eerste exemplaar van de poëziebundel in de gemeente Achtkarspelen worden overhandigd aan wethouder Jouke Spoelstra.

 

Voorstelling Helder taal: Taalproblemen als inspiratie voor theater

De Friese bibliotheken, Nivo Noord en twee regisseurs sloegen samen de handen in één om laaggeletterdheid nu eens op een andere manier onder de aandacht te brengen: een theatervoorstelling. Medewerkers van het schoonmaakbedrijf schitteren in een toneelstuk geschreven door Onno Spreij en Marit de Weerd. Taalervaringen en -verhalen uit de praktijk vormen de basis voor het stuk.

Adres:
NEF Kollum
Rijdstraat 2 Kollum
10 september 15:00 uur

Succesverhalen: Ervaringsverhalen vanuit diverse organisaties

Op deze avond delen we succesverhalen van verschillende mensen uit diverse organisaties. Zo verteld Berber Postma als ervaringsdeskundige en deelnemer aan het Digi-Taalhuis haar eigen verhaal over het proces dat ze heeft doorlopen. Nanette Jonker, Manager Bemiddeling & Detachering bij NEF en Froukje Veenstra van Stichting het Lichtpunt vertellen over hoe zij omgaan met laaggeletterdheid vanuit hun eigen organisatie.

Bekijk hieronder alvast de video over het Digi-Taalhuis en het korte interview met Berber Postma. 

Adres:
Bibliotheek De Westereen
Badhúswei 1
11 september 19.00 uur

Taalakkoord: Achtkarspelen gaat akkoord!

Op woensdag 18 september is het feest in Bibliotheek Surhuisterveen! Op deze dag zal het Taalakkoord worden getekend door wethouder Jouke Spoelstra. Door het tekenen van het taalakkoord spreekt de gemeente Achtkarspelen haar betrokkenheid en commitment uit bij het bestrijden van de laaggeletterdheid in de gemeente Achtkarspelen. De partners in het taalakkoord zijn Stichting Lezen en Schrijven, het Friesland College en de bibliotheek Noord Fryslân.

Maar niet alleen het Taalakkoord wordt ondertekend, ook is de prestentatie van de nieuwe website van het Digi-Taalhuis Plus, is de uitreiking van de poëziebundel Dichterbij/Tichterby, gemaakt door deelnemers van het Digi-Taalhuis en kunt u een kijkje nemen in de heringerichte Bibliotheek van Surhuisterveen. Kortom het is feest op 18 september! 

Adres:
Bibliotheek Surhuisterveen
B.J. Schurerweg 14
18 september 14.00 uur

Meer informatie?

Voor meer informatie over de activiteiten kun je contact opnemen met Sylvia Laarman en Mariska Hibma via basisvaardigheden@bnfrl.nl of via 088- 16 56 123. Meer informatie over de Week van de Alfabetisering kun je vinden op www.weekvandealfabetisering.n