E-overheid

Bij de overheid kunt usteeds meer zaken digitaal regelen. Bijvoorbeeld belastingaangifte doen, een afspraak maken bij de gemeente of huurtoeslag aanvragen. Veel mensen weten dat niet of vinden dit moeilijk. In de bibliotheek zijn er verschillende manieren om u op weg te helpen met de digitale overheid.

Zelf belastingaangifte doen: het kan in de Bibliotheek

Rond 1 maart krijgt u bericht van de Belastingdienst over de belastingaangifte. U moet vóór 1 april aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Dat gaat via de online omgeving van de Belastingdienst. Wilt u zelf aangifte doen, maar heeft u thuis geen computer of internet? Kom dan naar de Bibliotheek. Hier kunt u voor de aangifte voor de inkomstenbelasting of om toeslagen aan te vragen gratis een veilige computer gebruiken. Ook kunt u hier uw belastingaangifte printen. Deze service is ook gratis als u geen lid bent van de Bibliotheek.

Cursus Digisterker: vierdelige cursus in kleine groepen

Wist u dat de Bibliotheek ook korte cursussen geeft om via de computer zaken af te handelen met de overheid? Bijvoorbeeld belastingaangifte en toeslagen regelen, een DigiD aanvragen en gebruiken, en de omgeving MijnOverheid verkennen. Zo kunt u voortaan zelf deze zaken regelen via de computer. En deze cursussen zijn gratis, ook als u geen lid bent van de Bibliotheek!

Tijdens de cursus Digisterker leert u bijvoorbeeld stap voor stap hoe u handig en veilig informatie kunt vinden en hoe u digitaal iets bij de overheid regelt. Hoe vraagt u een DigiD aan en hoe gebruikt u die? De websites van UWV, SVB, de Belastingdienst en de gemeente komen aan de orde. En hoe u zelf zaken regelt op bijvoorbeeld MijnOverheid.nl. Deze cursus is bedoeld voor inwoners die kunnen omgaan met een computer. De cursus wordt gegeven in kleine groepen en bestaat uit vier bijeenkomsten. Wilt u eerst meer leren over computergebruik? Vraag dan eens naar Klik&Tik in de Bibliotheek.

Digisterker wordt regelmatig gegeven in de Bibliotheek, ook bij u in de buurt. Vraag aan de balie naar de mogelijkheden of houd deze website in de gaten. 

Belastingspreekuur in de Bibliotheek

Tot slot zijn er in de bibliotheek regelmatig Belastingspreekuren. Mensen met verstand van belastingzaken beantwoorden dan vragen over inkomstenbelasting en het aanvragen van toeslagen. Voor welke aftrekposten kom ik in aanmerking, hoe werkt het met de online aangifte, heb ik een toeslagpartner? Zulke vragen stelt u tijdens het Belastingspreekuur in de Bibliotheek. Op deze website vindt u wanneer de spreekuren zijn.