E-overheid

Bij de overheid kunt u steeds meer zaken digitaal regelen. Bijvoorbeeld belastingaangifte doen, een afspraak maken bij de gemeente of huurtoeslag aanvragen. Veel mensen weten dat niet of vinden dit moeilijk. In de bibliotheek zijn er verschillende manieren om u op weg te helpen met de digitale overheid.

Zelf belastingaangifte doen: het kan in de Bibliotheek

Rond 1 maart krijgt u bericht van de Belastingdienst over de belastingaangifte. U moet vóór 1 mei aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Dat gaat via de online omgeving van de Belastingdienst. Wilt u zelf aangifte doen, maar heeft u thuis geen computer of internet? Kom dan naar de Bibliotheek. Hier kunt u voor de aangifte voor de inkomstenbelasting of om toeslagen aan te vragen gratis een veilige computer gebruiken. Ook kunt u hier uw belastingaangifte printen. Deze service is ook gratis als u geen lid bent van de Bibliotheek.

Digisterker

Wist u dat u bij de Bibliotheek terecht kunt voor vragen over de digitale overheid? Bijvoorbeeld belastingaangifte en toeslagen regelen, een DigiD aanvragen en gebruiken, en de omgeving MijnOverheid verkennen. Zo kunt u voortaan zelf deze zaken regelen via de computer. Een les op maat is gratis, ook als u geen lid bent van de Bibliotheek!

Tijdens een les Digisterker leert u bijvoorbeeld stap voor stap hoe u handig en veilig informatie kunt vinden en hoe u digitaal iets bij de overheid regelt. Hoe vraagt u een DigiD aan en hoe gebruikt u die? De websites van UWV, SVB, de Belastingdienst en de gemeente komen aan de orde. En hoe u zelf zaken regelt op bijvoorbeeld MijnOverheid.nl. Digisterker is bedoeld voor inwoners die kunnen omgaan met een computer. Wilt u eerst meer leren over computergebruik? Vraag dan eens naar Klik&Tik in de Bibliotheek.

Digisterker wordt regelmatig gegeven in de Bibliotheek, ook bij u in de buurt. 

Belastingspreekuur in de Bibliotheek

Tot slot zijn er in de bibliotheek regelmatig Belastingspreekuren. Mensen met verstand van belastingzaken beantwoorden dan vragen over inkomstenbelasting en het aanvragen van toeslagen. Voor welke aftrekposten kom ik in aanmerking, hoe werkt het met de online aangifte, heb ik een toeslagpartner? Zulke vragen stelt u tijdens het Belastingspreekuur in de Bibliotheek.

Nieuwe donorwet

Op 1 juli 2020 gaat de nieuwe donorwet in. Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar komt dan in het nieuwe Donorregister. Het is belangrijk dat u een keuze invult. Dan weet uw familie, partner of vriend(in) of u na uw overlijden orgaan- en weefseldonor wilt worden. Klik hier voor meer informatie.