Bibliotheek is open // Mondkapje verplicht // Corona Toegangsbewijs niet nodig voor bibliotheek // Houd anderhalve meter afstand

Lees meer over de corona-maatregelen in de bibliotheek >>>

Programma Literair Festival Vestdijk

In 2021 wordt het tweedaagse literaire festival Vestdijk voor de eerste keer georganiseerd. Maar als het aan de organisatoren (gemeente, Hannemahuis, Van der Velde en bibliotheek) ligt, is dit het begin van een traditie. Op het programma staan schrijvers, dichters en muzikanten die samen voor een prachtig, afwisselend programma zorgen waarin Vestdijk in verschillende vormen terugkomt.

Programma zaterdag 4 september 2021 // UITVERKOCHT

17.00 // Opening
Dick Vestdijk onthult het borstbeeld van zijn vader, gemaakt door beeldend kunstenaar Pieter d’Hont.

17.30 // Kees ’t Hart
Kees ’t Hart en Maarten ’t Hart – geen familie – schreven elkaar brieven over Simon Vestdijk, hun inspiratie en voorbeeld. Uitgever Nijgh & van Ditmar bundelde deze ‘intieme, vaak geestige, soms diepgravende, altijd nieuwsgierige brieven’ in De Toetssteen. Kees ’t Hart vertelt over de stijl van Vestdijk.

18.30 // Hiske Oosterwijk
Jazz-vocalist Hiske Oosterwijk raakte geïnspireerd door het werk van Gysbert Japicx. Ze voorzag zijn gedichten van hedendaagse muziek en schreef nieuwe teksten en muziek geïnspireerd op zijn werk.

19.00 // Eet smakelijk!
We schotelen u een mooi gerecht voor. Tijd over? Breng een bezoek aan de Vestdijk-kamer in het Hannema-huis.

19.30 // Josse Pietersma
Historicus Josse Pietersma las een deel van het werk van Vestdijk in Toscane. Het maakte indruk, en dan met name Het schandaal der Blauwbaarden, dat toevallig speelt ín Toscane.

20.15 // Joost Oomen
Dichter, schrijver, drummer, performer én -volgens de Volkskrant- het literaire talent van 2021 Joost Oomen groeide op in Friesland, die ervaring werkt door in zijn literatuur. Net als bij Vestdijk.

20.45 // Wiebe Kaspers
Nu er weer liveconcerten aan de horizon verschijnen is zanger en pianist Wiebe Kaspers de muzikale pen weer ingeklommen. Hij brengt gloednieuw materiaal, naast de songs van het album ‘Y’ op een bed van popmuziek vermengd met hier en daar een klassiek tintje.
 

Programma zondag 5 september 2021

17.00 // Opening

17.15 // Flip van Doorn
Op een van de tochten die hij voor zijn boek De Friezen ondernam, reisde auteur Flip van Doorn langs de Waddenkust. In Duitsland belandde hij op de Halligen, waar bewoners bij hoog water nog altijd hun toevlucht moeten zoeken op hun terpen. Met de ervaringen die hij daar opdeed keerde hij terug naar Friesland. Bij Harlingen, aan de voet van het beeld van de Stenen Man, zag hij welke lessen de Friezen van nu van de terpbewoners kunnen leren.

18.15 // Bauke van der Woude // Muziek van deze Friese troubadour uit Harlingen

19.00 // Eet smakelijk!
We schotelen u een mooi gerecht voor. Tijd over? Breng een bezoek aan de Vestdijk-kamer in het Hannema-huis.

19.30 // Josse Pietersma // Kort intermezzo

19.45 // Tsead Bruinja (wijziging in het programma)
Tsead Bruinja is dichter en woonachtig te Amsterdam. In 2019 en 2020 was hij Dichter des Vaderlands van Nederland. Bruinja debuteerde in het Fries in 2000 met de Friestalige bundel De wizers yn it read/ De wijzers in het rood (Bornmeer) en in het Nederlands in 2003 met Dat het zo hoorde (Contact). Bruinja stelt bloemlezingen samen, recenseert, presenteert, interviewt en treedt op in binnen- en buitenland (o.a. in Peru, Oekraïne en Zimbabwe). En dus ook op het Literair Festival Vestdijk. Hij neemt de plek in van Eeltsje Hettinga die helaas verhinderd is.

20.00 // Ronald Ohlsen
Ronald Ohlsen was stadsdichter van Groningen, schreef drie romans, twee dichtbundels, het essay Oliebollencabaret en tal van verhalen en artikelen over literatuur. Oók over het thema angst in het oeuvre van Simon Vestdijk en dan in het bijzonder in Terug tot Ina Damman en Een Alpenroman.

20.30 / Jankobus Seunnenga
Op het nieuwste album van dichter en muzikant Jankobus Seunnenga, Fabels Met Kleurkrijt neemt hij de gelijknamige dichtbundel van Simon Vestdijk onder handen. Seunnenga transformeert deze ‘onderschatte poëzie tot liedjes op het snijvlak van folk en kleinkunst’, aldus een recensie.
 

Tickets: wat kost het, waar koop ik ze?

Dagtickets (naar keuze voor zaterdag of zondag, 1 dag geldig) kosten €30,- per stuk. Dit is inclusief:
- gerecht van lokaal restaurant
- twee consumpties en koffie of thee na

De tickets zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Van der Velde in Harlingen en via deze website.

Hier koopt u tickets voor zaterdag 4 september >

En hier voor zondag 5 september >

Er is geen speciaal kindertarief.
 

Corona

Vooralsnog gaan we ervanuit dat het festival plaats kan vinden. Maar, mocht de overheid evenementen nog niet toestaan, dan kan het festival wellicht niet doorgaan. Bezoekers krijgen daarover vanzelfsprekend bericht en hun geld terug.

Wat als het regent?

Het festival vindt in de buitenlucht plaats. We hopen op een zwoele zomeravond, maar houd de weerberichten in de gaten en neem indien nodig een extra jasje of dekentje mee. 

Is het een 'staand' festival of kan ik zitten?

Tijdens het festival kunt u rondlopen door de mooie gezamenlijke tuin achter de bibliotheek, Boekhandel van der Velde en het Hannemahuis. Tijdens de verschillende programma-onderdelen kunt u zitten.

Moet ik een vaccinatiebewijs laten zien?

Nee, dat hoeft niet. De organisatie heeft een corona-plan gemaakt en voorgelegd aan de gemeente. Door de kleinschaligheid (maximaal 50 bezoekers), de locatie (in de buitenlucht), de vaste plekken en de ruimte om afstand te houden, is testen voor toegang, het dragen van een mondkapje of het tonen van een vaccinatiebewijs niet noodzakelijk. 

Ik had al tickets gekocht voor het festival in juni

De bibliotheek neemt met iedereen die al een ticket kocht voor de eerste data (19/20 juni) contact op. U kunt uw ticket omruilen voor een dagticket naar keuze op 4/5 september, of u kiest voor annuleren, in dat geval krijgt u uw geld terug. Heeft u nog geen contact gehad met de bibliotheek, bel dan met de klantenservice: 088-1656123 of stuur een e-mail naar info@bnfrl.nl.