Koop tickets

Literair Festival Harlingen vindt plaats op zaterdag 25 juni in en achter museum, boekhandel en bibliotheek aan Voorstraat 54-56 in Harlingen. Het festival duurt van 16.00 tot 22.00 uur. Voorafgaand is de besloten uitreiking van de Anton Wachter Prijs. En 's ochtends van 10.00 tot 12.00 uur is het gratis kinderprogramma. Tickets voor het festival kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Van der Velde Harlingen en online bij de bibliotheek. Broodje Nuchter zorgt in diverse stands voor heerlijke hapjes en drankjes.

N E L L E K E  N O O R D E R V L I E T 

Nelleke Noordervliet is alom geprezen als een van de veelzijdigste, stilistisch vaardigste schrijvers in de hedendaagse Nederlandse literatuur. Tijdens het Literair Festival Harlingen vertelt deze grande dame uit de Nederlandse literatuur over haar nieuwste boek We kunnen dit. Daarnaast biedt ze een kijkje in de keuken van haar schrijverschap.

(buitenpodium, 16.50 uur)

J O O S T  O O M E N

Dichter, schrijver, drummer, performer én -volgens de Volkskrant- het literaire talent van 2021. Van Joost Oomen verscheen onlangs het boek Visjes, een waargebeurd reisverslag tegen de achtergrond van de coronacrisis. Het is een lofzang op Italiaanse eilanden en het logboek van een artistiek avontuur.

(buitenpodium, 17.50 uur)

G E R B R A N D   B A K K E R 

Gerbrand Bakker is auteur, columnist (voor o.a. Trouw) en hovenier. Zijn debuutroman Boven is het stil (2006) werd bekroond met toonaangevende prijzen en werd verfilmd met Jeroen Willems in de hoofdrol. De omweg (2010) stond op de shortlist voor de Libris Literatuurprijs. In januari verscheen zijn nieuwste roman De kapperszoon.

(buitenpodium, 19.00 uur)

M I C H E L  K R I E L A A R S
Henriette Schenk en Irina Antonova 

Michel Krielaars was jarenlang Rusland-correspondent en is tegenwoordig chef boeken van NRC Handelsblad. In zijn boek De klank van de heilstaat. Musici in de tijd van Stalin beschrijft hij de lotgevallen van enkele beroemde musici in de Sovjettijd: Sergej Prokovjev, Svjatoslav Richter, Mstislav Rostropovitch, Dmitri Shostakovitsj. Krielaars' vertellingen worden opgeluisterd door muzikale intermezzo's, uitgevoerd door zangeres Henriëtte Schenk en pianiste Irina Antonova.

(buitenpodium, 20.00 uur)

J A N K O B U S  S E U N N E N G A &

J O O P V A N D E R L I N D E N 

Dichter en muzikant (of poëet en droogkloot, zoals hij zichzelf noemt)
Jankobus Seunnenga transformeert ‘onderschatte poëzie
tot liedjes op het snijvlak van folk en kleinkunst’, aldus een recensie. Tijdens het festival treedt hij samen op met Joop van der Linden, muzikant in o.a. de Amsterdam Klezmer Band.

(buitenpodium, 21.20 uur)

L E S  P O M M E R A N T S 

Drie folkmuzikanten uit Friesland vonden elkaar in de traditionele folkmuziek. Samen vormen zij het folktrio Les Pommerants.

(buitenpodium 18.30 en 20.50 uur)

H I L L E  F A B E R &

F R I D U H W I H  R I E M E R S M A 

‘Klein is haar taalgebied, maar ruim bemeten het zelfvertrouwen van de vrouw die de Friese vertaling maakte van The Hill We Climb, het wereldberoemde inauguratiegedicht van Amanda Gorman.’ Dat schreef de Volkskrant over Friduwih Riemersma. De Friese vertaling en de tweetalige uitgave werd uitgegeven door Hille Faber van uitgeverij De Ryp. Gedeputeerde Sietske Poepjes verzorgt de inleiding op het gedicht (alleen de eerste ronde, om 17.30 uur).

(topstukkenzaal, 17.30 en 20.10 uur)

R O N A L D   O H L S E N 

Ronald Ohlsen schreef romans, dichtbundels, essays en tal van verhalen en artikelen over literatuur. Oók over de sonnetten van Simon Vestdijk en daar gaat het over tijdens het Literair Festival Harlingen.

(topstukkenzaal, 18.20 uur)

A N N E M A R I E   H A V E R K A M P 

Annemarie Haverkamp is journalist en schrijver. Met De achtste dag won ze in 2020 de Anton Wachterprijs voor het beste debuut. Tijdens het Literair Festival Harlingen interviewt zij de winnaar van 2022.

Annemarie schreef 18 jaar lang columns in De Gelderlander over haar vorig jaar overleden gehandicapte zoon Job. Onlangs verscheen Het boek van Job, een monument voor een ontwapenend kind en het warme gezin waarin hij altijd zichzelf kon zijn.

(buitenpodium, 16.20 uur, topstukkenzaal, 19.30 uur)

S I G R I D  K I N G M A

Sigrid Kingma is de Dichter van Fryslân en publiceerde in 2016 haar eerste bundel Reade triedleas. Sigrid Kingma is de eerste vrouwelijke Dichter van Fryslân en ook nog eens de jongste tot nu toe.

(topstukkenzaal, 20.50)

Het licht en geluid is tijdens het festival in handen van Visie-Events.

De catering tijdens het festival wordt verzorgd door Brood Nuchter uit Harlingen. 

E S T H E R  D E  J O N G 

Esther de Jong maakt Nederlandstalige dagboekmuziek. Met nummers over liefde, (ver)dwalen en hartpijn sleurt ze je mee naar een ondergrondse wereld; daar waar het weliswaar al grotendeels benauwend, grijs en grauw is maar waar altijd ruimte is om nóg dieper te graven.

(binnenpodium, 16.50 uur)

Z E A & T S E A D   B R U I N J A 

Arnold de Boer - ZEA - en dichter Tsead Bruinja slaan de handen ineen voor een gezamenlijke tour. Tijdens hun Skuorre- en Tsjerketoer presenteren beiden nieuwe muziek en poëzie. ZEA speelt liedjes van zijn album Witst noch dat d’r neat wie en oud-Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja brengt werk uit zijn nieuwste bundel Ynbêde / Ingebed.

(binnenpodium, 18.50 uur)

W I L D  W R I T I N G 

In het najaar kunt u wild (oftewel creatief en intuïtief) leren schrijven in de bibliotheek. Dán is het een vijfdelige cursus, maar tijdens het Literair Festival Harlingen geeft cursusleider Karo van der Burgt alvast een voorproefje: even een half uurtje de handen uit de mouwen!

(vide, 18.00 en 19.00 uur)

D I G I T A L E   D I N G E N

De bibliotheek is al lang veel meer dan boeken. We helpen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, we leren mensen omgaan met hun computer, tablet of telefoon én we hebben een makerkar met 3d-printer, lasersnijder, robotjes en nog veel meer. Die makerkar staat open tijdens het festival. Loop even langs, het is écht leuk voor jong en oud.

(bibliotheek, doorlopend 17.00-21.00 uur)

 

R O N D L E I D I N G
V E S T D IJ K K A M E R

Directeur van museum Hannemahuis in Harlingen verzorgt
persoonlijk een rondleiding door zijn museum, naar de Vestdijkkamer.

(verzamelen bij het binnenpodium, 18.00 en 20.00 uur)