Vrijdag 22 november: Literaire DIS Dokkum!

Op vrijdag 22 november dekt Bibliotheken Noord Fryslân lange tafels in de Grote kerk in Dokkum voor een geweldig diner. Culinaire gangen door De Abdij worden afgewisseld met literaire, muzikale en poëtische gangen. Zo ontstaat een 12-gangendiner met zowel de heerlijkste gerechten als food for thought!

Van de grote namen uit de Nederlandse literatuur tot onze lokale literaire en muzikale helden, ze krijgen allemaal een podium. Deuren open om 16.30 uur, einde Dis om 22.30 uur. Tickets kosten slechts €49,95 in de voorverkoop (na 1 september €54,95) en zijn verkrijgbaar in de bibliotheek en online. Een ticket is inclusief diner, welkomstdrankje en koffie na.

Tommy Wieringa

Tommy Wieringa (1967) is columnist en auteur van romans, essays en reisverhalen. Zijn werk wordt wereldwijd vertaald en ontving verschillende prijzen, waaronder de Libris Literatuurprijs, de F. Bordewijkprijs, de Gouden Boekenuil en de Inktaap. Essays en columns van Wieringa’s hand verschenen onder andere in de Volkskrant, Vrij Nederland, NRC Handelsblad, De Pers en Hollands Diep. In 2014 schreef Wieringa het Boekenweekgeschenk Een mooie jonge vrouw en in 2024 is zijn roman Joe Speedboot het boek van Heel Nederland Leest.

Marcel van Roosmalen & Eva Hoeke

In het najaar van 2017 verhuizen Marcel van Roosmalen (journalist, columnis en schrijver) en Eva Hoeke (journalist en columnist) van hun bovenwoning in Amsterdam naar een oude schoolmeesterswoning in Wormer, middenin het dorp. “Eindelijk ruimte”, denkt Marcel. “Grappig, terug naar huis”, denkt Eva. Maar daar komen ze al snel op terug. Tijdens de Literaire Dis vertellen ze over misverstanden, buren, barbecueën en altijd wind tegen.

Ellen ten Damme

Ellen ten Damme (1967) groeide ver van de spotlights op in het Drentse Roden, als sportief en muzikaal wonderkind. Tijdens en na het volgen van de Amsterdamse Kleinkunstacademie verwierf ze landelijke bekendheid als onder andere zangeres en actrice. In haar hart is ze altijd muzikant geweest. Ze schrijft haar eigen nummers, speelt viool, piano en gitaar en is een van de beste zangeressen van haar generatie. Haar soepele en intense stem lijkt elk genre aan te kunnen, van rock-’n-roll tot opera, en lijkt elke kleur aan te kunnen nemen, van rauw en energiek tot verstilde lyriek.

Arjan Hut

Arjan Hut groeide op in Surhuisterveen en publiceerde in 2004 zijn eerste dichtbundel ‘Nachtswimmers’. Hij was eerder standsdichter van Leeuwarden, Wâlddichter van de gemeente Achtkarspelen en is nu Dichter van Fryslân. Hut is redacteur van ‘de Moanne’, geeft poëzieles aan de Skriuwersfakskoalle en de Schrijversvakschool en maakt samen met Gabriëlle Terpstra de podcast ‘Net Ferkeard’. Zijn meest recente, zesde dichtbundel, verscheen in 2023 onder de titel ‘Ien tel de ierde stil’.

Kirsten van Santen

Gastvrouw en presentator van de Literaire DIS is Kirsten van Santen. Zij is cultureel antropoloog en werkt als kunstredacteur bij de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden. Ze schrijft en praat over theater en literatuur, publiceert columns en debuteerde in maart 2022 met haar literaire non-fictie boek Water Pakken.

Loading...

De komende weken vullen we het programma aan met steeds meer mooie namen uit de Nederlandse literauur, poëzie en muziek. We maken er een geweldig feest van! Houd onze website in de gaten.
Heel Nederland Leest

In november vieren alle bibliotheken Heel Nederland Leest én geven ze een boek cadeau aan iedereen! Dit jaar is dat Joe Speedboot van Tommy Wieringa. En het is natuurlijk geen toeval dat Tommy ook naar de Literaire DIS komt.

De Grote kerk

In de Grote kerk (of Sint-Martinuskerk) in Dokkum dekken we lange tafels waarop Hotel De Abdij een fantastisch 6-gangen-diner serveert. Vanachter uw bord geniet u van geweldige optredens van schrijvers, dichters en muzikanten in de majestueuze kerk.

(foto: Ben de Jager | RTV NOF)

Parkeren in Dokkum

Persaccreditatie en downloads

Als fotograaf of verslaggever de Literaire DIS bezoeken? Vraag dan een persaccreditatie aan

Beeld nodig voor promotie van de Dis? Download het hier:


Met korting naar de Literaire DIS?

Tickets voor 12 gangen culinair (exclusief drankjes) en cultureel kosten tot 1 september slechts €49,95 per stuk in de voorverkoop. Daarna zijn tickets €54,95 per stuk. Tickets zijn online en in de bibliotheek verkrijgbaar.

Naar de ticketverkoop

De Abdij kookt!

Het heerlijke 6-gangendiner wordt verzorgd door Hotel De Abdij! Een prachtig, nieuw hoogwaardig hotel en restaurant tegenover de Grote Kerk in het hart van Dokkum. Maak je dag in Dokkum compleet met een overnachting bij Hotel De Abdij!
Tickets: wat kosten ze en waar haal ik ze?

Tickets voor 12 gangen culinair (exclusief drankjes) en cultureel kosten tot 1 september slechts €49,95 per stuk in de voorverkoop. Daarna zijn tickets €54,95 per stuk. Tickets zijn online en in de bibliotheek verkrijgbaar.

Is het een 'staand' festival of kan ik zitten?

Tijdens het festival zit u aan mooie gedekte tafels in de Grote kerk. Vanzelfsprekend kunt u tussen de 'gangen' door rondlopen of een drankje halen aan de bar.

Wat staat er op het menu?

De Abdij kookt zoveel mogelijk met seizoens- en regionale producten. Hoe het menu er precies uit ziet, is nu dan ook nog niet bekend.

Wat is bij de prijs inbegrepen?

Voor slechts €49,95 (voorverkoop tot 1 september) krijgt u een 12-gangendiner. Dat diner bestaat uit 6 culinaire gangen (inclusief welkomstdrankje en koffie met wat lekkers aan het eind van de avond) en 6 literaire gangen (optredens van o.a. Tommy Wieringa, Marcel van Roosmalen en Eva Hoeke). Behalve het welkomstdrankje, tafelwater en de koffie zijn de overige drankjes voor eigen rekening.

Wordt er rekening gehouden met voedselallergiën?

Ja, de kok van De Abdij houdt rekening met allergieën. Als u online een ticket boekt, kunt u direct aangeven om welke voedselallergie het gaat. 

Is de Grote kerk rolstoeltoegankelijk?

Jazeker, de Grote kerk is rolstoeltoegankelijk. Toch hulp nodig? Vraag het aan één van onze medewerkers.

Waar kan ik parkeren?

In het centrum en aan de rand van Dokkum zijn diverse parkeerterreinen. Het is vanaf daar niet ver lopen naar de Grote kerk. Bekijk de parkeermogelijkheden >

Kan ik overnachten in Dokkum?

Na het festival uw verblijf in Dokkum verlengen? Geen probleem. Hotel De Abdij tegenover de Grote kerk heeft prachtige kamers in het centrum van Dokkum.

Kan ik contant of met pin betalen?

Tickets aan de kassa kunt u alleen met pin betalen. Koopt u deze avond een boek bij Van der Velde dan kunt u zowel contant als met pin afrekenen. De catering is zowel met pin als contant te voldoen.