23 september: Literair Festival Dokkum!

Het grootste literaire festival van Fryslân is op zaterdag 23 september in de Bonifatiuskapel in Dokkum! Deuren open om 14.30 uur, einde festival 22.00 uur. Tickets voor het festival kosten slechts 10 euro voor bibliotheekleden en 15 euro voor niet-leden en zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Van der Velde Dokkum, in de bibliotheek en online.

Heleen van Royen

20.45-21.30

Heleen van Royen (1965) debuteerde in 2000 met de everseller De gelukkige huisvrouw, waarvan ruim 500.000 exemplaren zijn verkocht. Inmiddels is ze meer dan 20 jaar schrijver, in haar jubileumbundel deelde ze zowel columns, als persoonlijke lange verhalen, over bijvoorbeeld haar grootmoederschap. Samen geven de stukken een mooi beeld van de afgelopen twintig jaar en van alle vrouwen die Heleen is.

Adriaan van Dis

19.30-20.15

Adriaan van Dis (1946) is een veelzijdig, geëngageerd schrijver, getuige romans als Indische duinen, De wandelaar en Tikkop. In 2015 won Ik kom terug de Libris Literatuurprijs en kreeg hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. Van Ik kom terug zijn inmiddels meer dan 200.000 exemplaren verkocht en daarvoor ontving hij in december 2020 een Gouden Boek.

Tijdens het festival interviewt Kirsten van Santen Adriaan van Dis.

Esther Gerritsen

15.40-16.30

Esther Gerritsen (1972) begon haar carrière als schrijfster van toneelteksten. Ze oogstte hiermee veel lof en ontving diverse prijzen. In 2000 debuteerde zij met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn en twee jaar later verscheen haar eerste roman, Tussen Een Persoon. Haar populariteit steeg dankzij haar wekelijkse column in de VPRO Gids. Op haar eigen komische manier haalt zij vanzelfsprekende dingen van hun voetstuk en maakt ze op een andere manier bijzonder.

Tijdens het festival interviewt Kirsten van Santen Esther Gerritsen.

Hiske Oosterwijk en Peter van der Zwaag

16.30-17.00 & 17.30-18.00

Jazz-vocalist Hiske Oosterwijk raakte geïnspireerd door het werk van Gysbert Japicx. Ze voorzag zijn gedichten van hedendaagse muziek en schreef nieuwe teksten en muziek geïnspireerd op zijn werk. Tijdens het festival treedt Hiske op met pianist Peter van der Zwaag.

Kirsten van Santen

Gastvrouw en presentator van Literair Festival Dokkum is Kirsten van Santen. Zij is cultureel antropoloog en werkt als kunstredacteur bij de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden. Ze schrijft en praat over theater en literatuur, publiceert columns en debuteerde in maart 2022 met haar literaire non-fictie boek Water Pakken.

Nyk de Vries

17.00-17.30

Nyk de Vries is schrijver/dichter en muzikant. In juni 2023 verscheen het album Tagelyk, met het Rotterdamse saxofoonkwartet Artvark. Afgelopen zomer tourde hij langs diverse festivals, waaronder Lowlands. En nu staat'ie in Dokkum op het podium!

Nyk neemt in het programma de plek van Tsead Bruinja over. Tsead is helaas verhinderd i.v.m. privé-omstandigheden. 

De Literaire Boyband

20.15-20.35 & 21.30-21.50

BOYBAND, de literaire boyband, zoals ze voluit heten, maakt literatuur voor in de spotlights. Literatuur om doorheen te gillen. Literatuur begeleid door catchy tunes en visuals in over the top boyband-enscenering. Mis ze niet! BOYBAND, de literaire boyband is een samenwerking van vijf schrijvers, dichters, muzikanten en tekenaars: Jelko Arts, Koen Frijns, Laurens van de Linde, Martin Rombouts en Wout Waanders.

Mark Spijkers - Graaf van Medwert

14.30-15.30 (bij binnenkomst)

Mark Spijkers - Graaf van Medwert is dichter, gitarist, romancier, schilder, radiopresentator, conceptueel kunstenaar, fotograaf en performer. In 2009 werd hij in Dokkum voor twee jaar officieel benoemd tot DongeraDichter. Op het festival is hij te zien samen met Parelprinses Nardia en spelen ze U bent toe aan een gedicht!

Bean & Ford

18.30-19.20

Puur, authentiek, maar ook speels; zo kun je Bean&Ford het beste omschrijven. Met tweestemmige zang en speelse trompetlijntjes, gecombineerd met de eigenzinnige klanken van de typische resonator gitaar, brengen ze een stukje Delta blues en New Orleans jazz naar hier. Ze zijn ooit begonnen op straat en het levende bewijs dat de roaring twenties na een eeuw opnieuw aangebroken zijn! 
Jasper Albinus

18.00-18.30

Jasper Albinus treedt al een aantal jaar op als dichter en spoken word-artiest. In zijn werk maakt hij vraagstukken rondom identiteit, geschiedenis en politiek voelbaar. Soms staat hij op een festival, dan weer in het theater of hij levert een poëtische bijdrage aan een debat.

Bonifatiuskapel

En dit alles op één van de mooiste locaties van Fryslan: de Bonifatiuskapel!

In het park rondom de kapel staan Bibliotheek, Streekarchief en boekhandel voor de nieuwste boeken van Adriaan van Dis, Heleen van Royen en Esther Gerritsen (ze zullen hier ook signeren), voor nóg meer mooie activiteiten in de bibliotheek in de buurt en voor archiefstukken over Titus Brandsma en de Bonifatiuskapel. Loop langs!

Parkeren in Dokkum

Persaccreditatie en downloads

Als fotograaf of verslaggever het festival bezoeken? Vraag dan een persaccreditatie aan

Beeld nodig voor promotie van het festival? Download het hier:


De heerlijkste hapjes

Jan Cooks 4 You maakt tijdens het festival heerlijke hapjes en gerechten. Hij richt ook een gezellig horecaplein in, in het park rondom de Bonifatiuskapel. Laat het u smaken!

Proost!

In de Bonifatiuskapel drinkt u natúúrlijk een Bonifatius-biertje!

Blijft u slapen?

Maak jouw dag Dokkum compleet met een overnachting in De Abdij! Een prachtig, nieuw hoogwaardig hotel in het hart van Dokkum.


Dagje Dokkum?

24 uur in dokkum

De deuren van het festivalterrein gaan om 14.30 uur open, maar Dokkum is zó mooi, kom gerust eerder en ontdek deze Friese Elfstedenstad! Blijft u slapen na het festival? Overnacht dan in Hotel De Abdij.

Tips voor 24 uur in Dokkum

Met korting naar het festival?

Tickets voor het festival kosten slechts 10 euro voor bibliotheekleden en 15 euro voor niet-leden en zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Van der Velde Dokkum, in de bibliotheek en online. Met korting naar het festival? Word dan snel lid van de bieb! Er is al een abonnement vanaf 5 euro, dus je bent gek als je die mooie korting laat liggen.

Ja, natuurlijk wil ik korting!Zoveel moois, dat wil je toch zeker niet missen?

Tickets kosten 10 euro voor leden van de bibliotheek en 15 euro voor wie niet lid is. De tickets zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Van der Velde Dokkum, bibliotheken Dokkum, Hallum, Kollum en De Westereen en online.

Tickets koop je hier

De Literaire Boyband: eerder op Lowlands, nu in Dokkum!

Tickets: wat kosten ze en waar haal ik ze?

Tickets kosten 10 euro voor leden van de bibliotheek en 15 euro voor wie niet lid is. De tickets zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Van der Velde Dokkum, bibliotheken Dokkum, Hallum, Kollum en De Westereen en online.

Wat als het regent?

Dan zit u in de Bonifatiuskapel droog. Het park is niet overdekt, maar rondom horecaplein zorgen we ervoor dat u overdekt kunt zitten. We hopen op een zwoele zomeravond, maar houd de weerberichten in de gaten en neem indien nodig een extra jasje of dekentje mee, want de Bonifatiuskapel is half open.

Is het een 'staand' festival of kan ik zitten?

Tijdens het festival kunt u rondlopen door het mooie Bonifatiuspark rondom de kapel. In de bonifatiuskapel staan banken, dus tijdens het programma kunt u plaatsnemen.

Kan ik er iets te eten en te drinken krijgen?

Ja, natuurlijk, we hebben aan alles gedacht. Jan Cooks 4 You heeft een gezellig horecaplein ingericht in het park rondom de Bonifatiuskapel waar hij diverse hapjes en gerechten serveert. Deze zijn voor eigen rekening.

Is de Bonifatiuskapel rolstoeltoegankelijk?

Jazeker, de Bonifatiuskapel is volledig rolstoeltoegankelijk gemaakt. Toch hulp nodig? Vraag het aan één van onze medewerkers.

Waar kan ik parkeren?

In het centrum en aan de rand van Dokkum zijn diverse parkeerterreinen. Het is vanaf daar niet ver lopen naar de Bonifatiuskapel. Bekijk de parkeermogelijkheden >

Kan ik overnachten in Dokkum?

Na het festival uw verblijf in Dokkum verlengen? Geen probleem. Hotel De Abdij heeft prachtige kamers in het centrum van Dokkum.

Kan ik contant of met pin betalen?

Tickets aan de kassa kunt u alleen met pin betalen. Bij Van der Velde kunt u zowel contant als met pin betalen. De catering is zowel met pin als contant te voldoen (met uitzondering van de ijsjes, die kunnen alleen via contante betaling).