Handige websites voor het voortgezet onderwijs

Op deze pagina verzamelen we handige websites die u kunt gebruiken in het voortgezet onderwijs. Vlogtips, digitale leerboeken, handige naslagwerken en leuke lesideeën: u vind ze hier!

Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse letteren

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is een digitale collectie van teksten die behoren tot de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden. Op de site vind je duizenden literaire teksten, secundaire literatuur en aanvullende informatie zoals biografieën en audiovisueel materiaal.

Boekbesprekingen in vlogvorm

Op Vlogboek bespreekt Jörgen Apperlo in elke video heel kort drie Nederlandse romans die jongeren op hun literatuurlijst kunt zetten. De besprekingen richten zich op leerlingen en geven hen advies bij het selecteren van een boek voor de literatuurlijst. 

Boekenzoeker

De Boekenzoeker is een website die jongeren op een gemakkelijke manier helpt met het uitzoeken van hun volgende boek. In de Boekenzoeker kunnen zij aangeven wat bij hen past. Vervolgens worden er passende suggesties gepresenteerd.

Digitaal leerboek over literatuurgeschiedenis

De site literatuurgeschiedenis.nl is opgezet als digitaal leerboek over de literatuurgeschiedenis van de Middeleeuwen tot de eenentwintigste eeuw. In negentig hoofdstukken wordt de geschiedenis van de Nederlandse literatuur verteld, omringd door pagina's over afzonderlijke teksten, schrijvers en thema's, en voorzien van diverse extra's. Daarbij ligt het accent op de Nederlandstalige literatuur, maar ook de omringende culturen komen aan bod.

Educatieve video's op SchoolTV

Schooltv.nl is dé online plek voor educatieve video’s voor het basis- en voortgezet onderwijs. Met de 'In de klas'-reeks bewerkt Schooltv programma’s van de publieke omroep speciaal voor het voortgezet onderwijs. Teksten worden opnieuw ingesproken, tijdlijnen en animaties worden toegevoegd, gratis lesmateriaal wordt gemaakt en de video’s worden efficiënt ingekort tot rond de tien minuten. De reeks wordt voortdurend uitgebreid. Alle video's zijn kosteloos te bekijken.

Nieuws, tips en informatie over literatuur

Op het Literatuurplein staan nieuwtjes, leestips, schrijversinterviews, acties en events rondom (jongeren)literatuur.

Luisteren voor de lijst

Iedereen kan boeken luisteren via de LuisterBieb-app. Hierin zijn ook boeken opgenomen die op de literatuurlijst staan. Zo worden leerlingen op een laagdrempelige manier enthousiast voor boeken en literatuur. Klassiekers, zoals Eline Vere en De zoon van Dik Trom zijn voor iedereen te leen. Voor bibliotheekleden is er een uitgebreider aanbod met Caesarion en Jan Rap bijvoorbeeld. Het lidmaatschap is gratis voor iedereen tot 18 jaar. Alle leerlingen kunnen zo het hele aanbod beluisteren. 

Lezen in het vmbo

Voor veel vmbo-leerlingen is plezier beleven aan lezen en uitgroeien tot competente lezers geen vanzelfsprekendheid, terwijl het belang van goed lezen in onze geletterde samenleving evident is. Op lezeninhetvmbo.nl wordt praktische aan-de-slag-informatie aangeboden gekoppeld aan recent lees- en taalonderzoek gericht op het vmbo.

 

Canon van Nederland

Entoen.nu laat in vijftig vensters met belangrijke personen, creaties en gebeurtenissen zien hoe Nederland zich ontwikkeld heeft tot het land waarin we nu leven. De website heeft ingangen voor verschillende doelgroepen: de canon voor iedereen, voor leerlingen of docenten. 

Lezen voor de lijst

Lezen voor de lijst is bedoeld voor leerlingen en docenten in het voortgezet onderwijs, ouders, bibliothecarissen en andere belangstellenden. De site geeft advies bij de keuze en verwerking van de boeken die leerlingen voor hun lijst lezen voor Nederlands, Duits en Fries.

Makkelijk Lezen Plein

Het Makkelijk Lezen Plein is er speciaal voor kinderen van 8 tot en met 15 jaar die moeite hebben met lezen. Op het Makkelijk Lezen Plein zijn spannende leesboeken zonder moeilijke woorden én informatieve boeken met weinig tekst en veel afbeeldingen op één plek samengebracht.

Wikiwijs

Wikiwijsleermiddelenplein is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, vergelijkt, maakt en deelt. Zo stel je voor iedere onderwijssituatie de optimale leermiddelenmix samen.