Veelgestelde vragen over de schoolpas

hand haalt pas uit portemonnee

Bezig met een leuk thema? Of wat extra boeken nodig voor bij de zaakvakken? Dat kan met uw schoolpas. Uiteraard kunt u met deze pas ook direct boeken reserveren en/of verlengen. Hieronder een overzicht van veel voorkomende vragen rondom de schoolpas.

Hoe kom ik in aanmerking voor een schoolpas?

Één of meerdere schoolpassen ontvangt u automatisch als uw school een dienstverleningsabonnement afneemt bij Bibliotheken Noord Fryslân. Wij hanteren de volgende staffel:
1 - 100 leerlingen – 1 schoolpas
101 - 200 leerlingen – 2 schoolpassen
201 - 300 leerlingen – 3 schoolpassen
301 - 400 leerlingen – 4 schoolpassen

Ik heb mijn pas(sen) niet ontvangen, wat kan ik doen?

Het kan zijn dat de school het registratieformulier nog niet (volledig) heeft ingevuld en teruggestuurd naar de Bibliotheek. Ook kan het zijn dat de pasjes nog niet zijn gebracht door de leesconsulent. Bij twijfel kunt u altijd even contact opnemen met de leesconsulent van uw school.

Hoeveel boeken mogen er op mijn pas staan?

Per schoolpas kunnen maximaal 40 boeken worden geleend.

Hoe lang mag ik de boeken houden?

De boeken leent u, boetevrij, voor een periode van acht weken.

Hoe zit het met boetes?

Bibliotheken Noord Fryslân is boetevrij. U leent de boeken boetevrij voor acht weken. Als u de boeken aan het einde van de periode inlevert zult u nooit een boete krijgen.

Waar kan ik boeken lenen?

U kunt lenen bij alle vestigingen van Bibliotheken Noord Fryslân.

Ik wil graag meer boeken, wat kan ik doen?

Als u meer boeken nodig heeft, kunt voor € 68,50 per jaar (tarief 2016) een extra abonnement afsluiten. Hiermee kunt u 40 items lenen voor een periode van 8 weken.

Kan ik met deze pas ook klassikaal lenen?

Nee, dat kan alleen met een klassikaal-lenen-pas. Als u tijdens de reguliere openingstijden van uw bibliotheek komt lenen, zijn hier geen kosten aan verbonden. Met de klassikaal-lenen-pas kan de hele klas, onder begeleiding van een leerkracht, materialen lenen voor een periode van 8 weken. Elke leerling en leerkracht kan één boek per keer meenemen. Wilt u een klassikaal-lenen-pas aanvragen? Vult u dan het formulier aanmelden klassikaal lenen in.

Hoe kan ik boeken verlengen?

Boeken kunt u via de website verlengen door in te loggen met uw pasnummer en bijbehorend wachtwoord. Meldt u zich voor de eerste keer aan, gebruik dan het nummer van de bibliotheekpas. Eindigt uw nummer op een X, dan dient u deze ook in te voeren. Alles zonder spaties. De pincode is standaard ingesteld op 3112. Maak vervolgens een eigen wachtwoord aan en noteer het op een veilige plaats.

Hoe kan ik boeken reserveren?

U kunt via de online catalogus zowel uitgeleende materialen, als materialen die in de kast staan reserveren. Ga hiervoor naar onze catalogus, die eenvoudig te bereiken is op www.ontdekdebieb.nl. Zoek het te reserveren item en klik op 'reserveren'. Om de reservering definitief te maken, wordt om uw pasnummer en wachtwoord gevraagd. Houd daarom uw schoolpas bij de hand.

Meldt u zich voor de eerste keer aan? Gebruik dan het nummer van de schoolpas. Eindigt uw nummer op een X, dan dient u deze ook in te voeren. Alles zonder spaties. De pincode is standaard ingesteld op 3112. Maak vervolgens een eigen wachtwoord aan en noteer het op een veilige plaats. Als de reservering gemaakt is, sturen wij u nader bericht op het door de school verstrekte e-mailadres.

Let op: titels die uitgeleend zijn kunt u wel reserveren, maar deze komen pas beschikbaar wanneer ze ingeleverd zijn. Ook kan het voorkomen dat een boek al gereserveerd is door iemand anders; in dat geval sluit uw reservering achter aan in de rij.

Ik kan niet inloggen met mijn schoolpas.

Om in te loggen gebruikt u het nummer van de schoolpas. Eindigt uw nummer op een X, dan deze ook invoeren. Alles zonder spaties. De pincode is standaard ingesteld op 3112. Werkt uw pas niet met deze inloggegevens, neemt u dan contact op met uw leesconsulent. Zij kan de pincode opnieuw voor u instellen, waarna u een nieuw wachtwoord aan kunt maken.

Ik heb verschillende pasjes, hoe weet ik welke de goede is?

De juiste pas herkent u aan een grijze voorkant met de tekst de Bibliotheek erop.

Ik ben mijn pasje kwijt, wat kan ik doen?

Meld uw pas verloren bij uw leesconsulent. Deze kan de pas blokkeren tegen ongewenst gebruik. Mocht u de pas echt nergens meer kunnen vinden dan kunt u, tegen een vergoeding van € 5,- administratiekosten, een nieuwe pas laten aanmaken.

Staat uw vraag er niet bij?

U kunt met al uw vragen terecht bij de leesconsulent van uw school. Heeft u geen contactgegevens van deze persoon, kijk dan in het overzicht met onze medewerkers.