Veelgestelde vragen over maatregelen i.v.m. Corona

De vestigingen van Bibliotheken Noord Fryslân zijn vanaf maandag 11 mei weer open. Er mogen, binnen de maatregelen die het RIVM stelt, boeken geleend en teruggebracht worden. Leestafels, computers en kopieerapparaten zijn niet beschikbaar. De toiletten zijn gesloten. Het lenen van de materialen gebeurt via de zelfservice. Hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen rondom de maatregelen die de bibliotheek neemt met betrekking tot het Coronavirus. Staat uw vraag er niet bij, neem dan contact op met de klantenservice: info@bnfrl.nl, bel 088-1656123 of stuur via Whatsapp een berichtje naar 06-15 12 72 02.

De maatregelen op een rij

 • Ontsmet uw handen bij binnenkomst.
 • Houd 1,5 meter afstand, zowel in als buiten de bibliotheek.
 • Kom alleen naar de bibliotheek of met maximaal 1 andere persoon uit uw huishouden.
 • Kinderen onder de 12 jaar hebben alleen toegang onder begeleiding van een meerderjarig gezinslid. 
 • Kom niet naar de bibliotheek als u verkouden bent of griepklachten heeft.
 • Volg altijd de aanwijzingen van het personeel op.
 • Gebruik een mandje. Zijn de mandjes op dan vragen we u te wachten tot er weer één beschikbaar is.

De bibliotheek is beperkt weer open. Wat zijn de openingstijden?

Bekijk hier de openingstijden van uw bibliotheek. 

Wat doet de bibliotheek om veilig te kunnen lenen en terugbrengen?

Allereerst volgen we de richtlijnen van het RIVM. Daarnaast staan er in alle bibliotheken bij de ingang en soms ook op andere plekken middelen om uw handen te ontsmetten. Daarnaast blijven teruggebrachte boeken 36 uur in quarantaine. Vanzelfsprekend blijven zieke medewerkers thuis, houden onze medewerkers afstand tot bezoekers, gaan uitlenen via de zelfservice en zorgen we dat er niet teveel bezoekers tegelijk in de bibliotheek aanwezig zijn. Daarnaast hebben we sommige faciliteiten afgesloten; leestafels, computers en kopieerapparaten zijn niet beschikbaar.

De uitleentermijn van mijn materialen is verstreken. Krijg ik nu een boete?

Nee, Bibliotheken Noord Fryslân is een boetevrije bibliotheek. U krijgt dus nooit een boete, nu ook niet. Bovendien hebben we van alle  geleende materialen de inleverdatum verschoven naar 17 juni 2020. Nu we eerder open zijn dan verwacht, kunt u uw materialen natuurlijk wel weer inleveren en nieuwe materialen lenen. 

Kan ik boeken reserveren?

Dat is vanaf vrijdag 15 mei weer mogelijk. De transport tussen de bibliotheken komt dan weer op gang. U kunt weer boeken uit andere vestigingen reserveren.

Mijn ingeleverde boeken zijn nog niet van mijn pas af, hoe kan dat?

Teruggebrachte boeken blijven 36 uur in quarantaine. Na die 36 uur kan een medewerker de boeken pas verwerken en van uw bibliotheekpas afschrijven. Daarom is tijdelijk het maximum aantal boeken, dat u kunt lenen op uw bibliotheekpas, verhoogd. Zo kunt u voldoende boeken blijven lenen.  

Gaan er weer activiteiten plaatsvinden in de bibliotheek?

Momenteel zijn we druk bezig met alle voorbereidingen. We doen dit zo zorgvuldig mogelijk en dat neemt even tijd. Houd onze website en social media in de gaten voor actuele informatie over de activiteiten.  

Ik heb kaartjes voor een activiteit. Gaat dit door?

Had u al tickets gekocht voor één van de activiteiten, dan kunt u restitutie aanvragen. Dat doet u door uw verzoek te sturen naar info@bnfrl.nl. Om uw geld terug te storten, hebben we de volgende gegevens nodig: Voorletters, voorvoegsel, achternaam, straat, huisnummer, postcode, woonplaats, bankrekeningnumme en naam, datum en locatie van de activiteit en aantal gekochte kaartjes.

Kan ik gebruik maken van de afhaalservice van de bibliotheek?

In verband met de heropening van de bibliotheek op 11 mei 2020 stopt de afhaalservice. Is het voor u niet mogelijk om naar de bibliotheek te komen? Neem contact op met de klantenservice om de mogelijkheden te bespreken: info@bnfrl.nl, bel 088-1656123 of stuur via Whatsapp een berichtje naar 06-15 12 72 02.

 

Zijn er andere manieren om te blijven lezen?

Ja, die zijn er:

 • LuisterBieb: Met de LuisterBieb geniet u altijd en overal van de mooiste luisterboeken. Download de gratis app voor tablet of smartphone, registreer met uw lidnummer. Zo krijgt u toegang tot 3600 luisterboeken. Tijdelijk zijn er een aantal extra boeken toegevoegd die ook niet-leden gratis kunnen beluisteren. Meer lezen >
 • E-books: Voor het lezen van één van de 28.000 e-books van de online Bibliotheek op uw tablet of smartphone gebruikt u de e-booksapp van de Bibliotheek. Download de gratis app. Als u een e-book wilt lezen in de app, start u op de website van de online Bibliotheek. Dáár leent u een e-book. Open vervolgens de app op uw tablet of smartphone. Dáár leest u het e-book. Meer lezen >
 • Delpher: Op Delpher vindt u miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die u allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. Meer lezen >
 • Thuisbieb: een gratis app voor zowel leden als niet-leden met ongeveer 100 e-books. Meer lezen >

Er zijn ook e-books en luisterboeken beschikbaar voor kinderen. Juist voor hen is het belangrijk om te blijven lezen nu de scholen gesloten zijn. Drie weken niet lezen, betekent een teruggang in leesniveau. Pak daarom eens vaker een boek, of probeer eens een andere manier van lezen (luisterboek, e-book of digitaal prentenboek) met de kinderen. 

Ik wil thuis aan de slag met lesgeven aan mijn kinderen. Kan de bibliotheek helpen?

Ja, dat kunnen we. Juist voor kinderen is het belangrijk om te blijven lezen nu de scholen gesloten zijn. Drie weken niet lezen, betekent een teruggang in leesniveau. Pak daarom eens vaker een boek, of probeer een andere manier van lezen (luisterboek, e-book of digitaal prentenboek) met de kinderen. Een aantal tips:

 • LuisterBieb: Met de LuisterBieb geniet u altijd en overal van de mooiste luisterboeken. Download de gratis app voor tablet of smartphone, registreer met uw lidnummer. Zo krijgt u toegang tot 3600 luisterboeken. Tijdelijk zijn er een aantal extra boeken toegevoegd die ook niet-leden gratis kunnen beluisteren. Meer lezen >
 • E-books: Voor het lezen van één van de 28.000 e-books van de online Bibliotheek op uw tablet of smartphone gebruikt u de e-booksapp van de Bibliotheek. Download de gratis app. Als u een e-book wilt lezen in de app, start u op de website van de online Bibliotheek. Dáár leent u een e-book. Open vervolgens de app op uw tablet of smartphone. Dáár leest u het e-book. Meer lezen >
 • Hoe krijg je kinderen die niet van lezen houden met hun neus in de boeken? Door lezen leuk te maken! Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten. Lezen met Yoleo is ook makkelijk. Doordat de tekst wordt getoond en voorgelezen. Een soort karaoke dus. Duizenden kinderen maken al met veel plezier gebruik van Yoleo. Meer lezen >
 • De boeken van Bereslim zijn geanimeerde prentenboeken voor kinderen van 3 t/m 7 jaar waarin de verhalen tot leven worden gebracht met bewegende figuren, geluidseffecten, achtergrondmuziek en een mooie vertelstem. De digitale prentenboeken van Bereslim stimuleren de taalontwikkeling van kinderen. Meer lezen >

 

Zijn er ontsmettingsmiddelen aanwezig in de bibliotheek?

Ja, in alle bibliotheken staan bij de ingang middelen om uw handen te ontsmetten. In sommige bibliotheken staan deze middelen ook nog op andere plekken.

Heb ik toegang tot het leescafé, de computers en het kopieerapparaat?

U heeft geen toegang tot het leescafé, de computers en het kopieerapparaat. Wel kunt u tijdschriften lenen.

Kan ik gebruik maken van de toiletten?

De toiletten zijn afgesloten, hier kunt u geen gebruik van maken.

Wat gebeurt er met de ingeleverde boeken, tijdschriften en dvd's?

Deze zetten we eerst 36 uur weg. Pas daarna worden ze teruggezet in de bibliotheek.