Veelgestelde vragen over maatregelen i.v.m. Corona

Vanaf vandaag zijn de bibliotheken weer open. En daar zijn we maar wat blij om. U bent dus weer van harte welkom. Daarbij blijven de eerdere richtlijnen bestaan. Vragen over de bibliotheek in tijden van corona? Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij, neem dan contact op met de klantenservice: info@bnfrl.nl, bel 088-1656123 of stuur via Whatsapp een berichtje naar 06-15 12 72 02.

De bibliotheken zijn weer open. En daar zijn we maar wat blij om. U bent dus weer van harte welkom. Daarbij blijven de eerdere richtlijnen bestaan: kom zoveel mogelijk alleen, ontsmet uw handen bij binnenkomst en gebruik een mandje. Zijn de mandjes op, dan is het maximum aantal bezoekers bereikt en wacht u buiten tot er een mandje beschikbaar is. Ook is het dringende advies om een mondkapje te dragen. Vanaf 1 december gaat de mondkapjesplicht in en is het dragen van een mondkapje in de bibliotheek verplicht.

Wie gebruik wil maken van de leestafel of een computer moet zich bij binnenkomst registreren. U laat uw contactgegevens achter zodat de GGD bron- en contactonderzoek kan uitvoeren bij een besmetting. Wilt u alleen boeken, tijdschriften of films lenen of terugbrengen, dan hoeft u zich niet te registreren. U hoeft hiervoor ook niet een tijdblok te reserveren.
 

Heb ik toegang tot het leescafé, de computers en het kopieerapparaat?

Ja, u kunt weer gebruik maken van de computers, het kopieerapparaat en u heeft toegang tot het leescafé. Wilt u gebruik maken van de computers of het leescafé, vul bij binnenkomst dan uw gegevens in en doe het briefje in de brievenbus. We bewaren uw gegevens twee weken, daarna worden ze vernietigd. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting.
 

Kan ik gebruik maken van de toiletten?

Ja, de toiletten zijn weer opengesteld voor bezoekers.

Moet ik vooraf een tijd reserveren voor bibliotheekbezoek?

Nee, dat is niet nodig. Wel moet u zich bij binnenkomst registreren als u de computer of leestafel wilt gebruiken.

Wat doet de bibliotheek om veilig te kunnen lenen en terugbrengen?

Allereerst volgen we de richtlijnen van het RIVM. Daarnaast staan er in alle bibliotheken bij de ingang en soms ook op andere plekken middelen om uw handen te ontsmetten. Vanzelfsprekend blijven zieke medewerkers thuis, houden onze medewerkers afstand tot bezoekers en gaat uitlenen via de zelfservice. Het gebruik van een mandje is daarnaast verplicht. Zijn de mandjes op, dan is het maximum aantal bezoekers bereikt en wacht u buiten tot er een mandje beschikbaar is. Ook is het dringende advies om een mondkapje te dragen. Vanaf 1 december gaat de mondkapjesplicht in en is het dragen van een mondkapje in de bibliotheek verplicht.

Wie gebruik wil maken van de leestafel of een computer moet zich bij binnenkomst registreren. U laat uw contactgegevens achter zodat de GGD bron- en contactonderzoek kan uitvoeren bij een besmetting. Wilt u alleen boeken, tijdschriften of films lenen of terugbrengen, dan hoeft u zich niet te registreren. U hoeft hiervoor ook niet een tijdblok te reserveren.

Wat zijn de rustigste momenten in de bibliotheek?

Dat verschilt per dag én per vestiging, maar over het algemeen kunnen we stellen dat er laatste 1-2 uren voor sluitingstijd de minste bezoekers zijn.

Wat zijn de huidige openingstijden?

Ik had kaartjes voor een activiteit gereserveerd.

Alle geplande activiteiten inclusief cursussen, spreekuren en digitaalhuizen in onze vestigingen worden uitgesteld of geannuleerd. Deelnemers en/of betrokkenen ontvangen hierover persoonlijk bericht. Heeft u een kaartje gekocht, dan krijgt u natuurlijk uw geld terug.

Zijn er andere manieren om te lezen, als ik nu liever niet naar de bibliotheek kom?

Ja, die zijn er:

  • LuisterBieb: Met de LuisterBieb geniet u altijd en overal van de mooiste luisterboeken. Download de gratis app voor tablet of smartphone, registreer met uw lidnummer. Zo krijgt u toegang tot 3600 luisterboeken. Meer lezen >
  • E-books: Voor het lezen van één van de 28.000 e-books van de online Bibliotheek op uw tablet of smartphone gebruikt u de e-booksapp van de Bibliotheek. Download de gratis app. Meer lezen >
  • Delpher: Op Delpher vindt u miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die u allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. Meer lezen >

Heeft u hulp nodig bij het downloaden van de app van de bibliotheek of het lenen of lezen van e-books, neem dan contact op met onze klantenservice: info@bnfrl.nl, bel 088-1656123 of stuur via Whatsapp een berichtje naar 06-15 12 72 02.

Hebben jullie tips om zonder bibliotheekbezoek te blijven lezen met kinderen?

Zeker! Als u de app van de bibliotheek download, heeft u ook gratis toegang tot e-books en luisterboeken voor kinderen. Maar er zijn ook andere manieren om te lezen en het lezen te bevorderen. Met Yoleo bijvoorbeeld, daarmee verdienen kinderen leespunten. En met die punten kunnen ze hun virtuele kamer inrichten Lezen met Yoleo is ook makkelijk. Doordat de tekst wordt getoond en voorgelezen. Een soort karaoke dus. Duizenden kinderen maken al met veel plezier gebruik van Yoleo. Voor kinderen van 3 tot en met 7 jaar is er Bereslim: digitale prentenboeken waarin de verhalen tot leven worden gebracht met bewegende figuren, geluidseffecten, achtergrondmuziek en een mooie vertelstem. De digitale prentenboeken van Bereslim stimuleren de taalontwikkeling van kinderen.

Staat mijn reservering nog in de kast?

Heeft u onlangs boeken of dvd's gereserveerd en heeft u voor de tijdelijke sluiting van alle bibliotheken in november bericht gekregen dat uw reservering klaar staat? Dan staat deze nog op u te wachten. Reserveren was tijdens de sluiting niet mogelijk, er wordt daardoor nu in één keer extra veel gereserveerd. Het duurt daarom momenteel langer dan u van ons gewend bent, voordat uw reservering klaar staat.

Kan ik het gratis Tomke- of Nederland Leest-boekje later nog ophalen?

Natuurlijk, die bewaren we voor u en zijn ook de hele maand december nog gratis verkrijgbaar in de bibliotheek. Zolang de voorraad strekt.