Nieuws

Resultaat 1 - 10 (van 235)

 • Kinderen demonstreren robotkennis in bibliotheek

  22 november 2017

  Het thema van de landelijke bibliotheekactie Nederland Leest is dit jaar robotica. Iedereen krijgt daarom het boek Ik, robot van de bibliotheek cadeau én de bibliotheek nodigde leerlingen van De Mienskip en It Skriuwboerd uit om te laten zien wat zij allemaal al weten van robots en programmeren. Ouders, grootouders en andere belangstellenden zijn welkom op maandag 27 november in Buitenpost en donderdag 30 november in Surhuisterveen.

  Bekijk details van Kinderen demonstreren robotkennis in bibliotheek

 • Biebpanelonderzoek over lezen in de vakantie

  14 november 2017

  Eind september 2017 deed Biebpanel onderzoek naar lezen in de vakantie. Hoe lezen panelleden tijdens de vakantieperiode, kennen en gebruiken ze de VakantieBieb-app? Het onderzoek werd landelijk door ruim zeventienduizend personen ingevuld en in Noord-Fryslân deden ruim 499 leden mee.

  Bekijk details van Biebpanelonderzoek over lezen in de vakantie

 • Workshops in de Week van de Mediawijsheid

  13 november 2017

  Van 17 t/m 24 november 2017 is het Week van de Mediawijsheid en ook Bibliotheek Noord Fryslân doet mee! De huidige generatie jongeren groeit op in een wereld vol media. In de workshop 'Onbeperkt internet: Uw kind online' en workshop 'Wijs met media' gaan we met elkaar in gesprek over ons online gedrag en mediawijze vaardigheden. Zo leren we elkaars leefwerelden beter begrijpen en leren we hoe we de volgende stap zetten richting een generatie die klaar is voor een mediawijze toekomst. De workshops...

  Bekijk details van Workshops in de Week van de Mediawijsheid

 • De mensengenezer wint de ECI Literatuurprijs 2017

  10 november 2017

  De ECI Literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek van 2017 gaat naar De mensengenezer van Koen Peeters. De prijs werd dit jaar voor de 31e keer uitgereikt in Theater aan het Spui in Den Haag.

  Bekijk details van De mensengenezer wint de ECI Literatuurprijs 2017

 • Micro:bit cadeau voor alle tienjarigen in Dongeradeel

  13 oktober 2017

  Voor alle kinderen uit Dongeradeel die in oktober tien jaar worden ligt een bijzonder cadeau klaar in de Bibliotheek. Tijdens het verjaardagsfeestje op woensdag 25 oktober krijgen zij allemaal een Micro:bit, een mini-computer waarmee ze kunnen programmeren, spelletjes spelen en muziek, robots of apps maken. Het is een initiatief van de gemeente, Kabelnoord en de Bibliotheek en uniek in Nederland. Elke maand ontvangen de kinderen die dan 10 worden een uitnodiging voor hun feestje. Het project start...

  Bekijk details van Micro:bit cadeau voor alle tienjarigen in Dongeradeel

 • Maak een led - wearable sieraad

  5 oktober 2017

  Maak een eigen sieraad met ledlampjes! Ga aan de slag in onze grote Frysklab bus, waar je gebruik mag maken van een 3D-printer of een lasersnijder. Combineer stof, hout, plastic, metaal en nog veel meer met elkaar en maak je eigen unieke sieraad.

  Bekijk details van Maak een led - wearable sieraad

 • Koos Meinderts wint Gouden Griffel met boek 'Naar het noorden'

  5 oktober 2017

  De Gouden Griffel, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, gaat naar Koos Meinderts voor zijn kinderboek 'Naar het noorden'. De Griffel werd uitgereikt tijdens 'Het Knikkende Knieën Kinderboekenbal', de opening van de Kinderboekenweek.

  Bekijk details van Koos Meinderts wint Gouden Griffel met boek 'Naar het noorden'

 • Een verhaal speciaal voor dementerende ouderen

  4 oktober 2017

  Op vrijdag 7 oktober 2016, Nationale Ouderendag, vindt de vierde editie plaats van de Nationale Voorleeslunch. Bekende en onbekende Nederlanders lezen die dag voor aan ouderen door het hele land. Voorlezen kan een rol spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk)...

  Bekijk details van Een verhaal speciaal voor dementerende ouderen

 • Meer e-books uitgeleend via bibliotheek

  3 oktober 2017

  Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde op 20 september 2017 de bibliotheekcijfers over het jaar 2016 in Statline. De openbare bibliotheken hebben in 2016 zo'n 97 duizend activiteiten georganiseerd op het gebied van leesbevordering, educatie, kennis & informatie, kunst & cultuur en ontmoeting & debat. Ook steeg het aantal uitgeleende e-books via de online bibliotheek naar 2,8 miljoen. Dat is een toename van 74 procent ten opzichte van 2015.

  Bekijk details van Meer e-books uitgeleend via bibliotheek

 • Leen een Fries live! En spreekuren voor als u meer wilt weten

  1 oktober 2017

  Onze human library www.leeneenfries.nl staat live! Dat betekent dat er vanaf nu volop Friezen kunnen worden geleend, maar we zijn natuurlijk ook nog op zoek naar Friezen die hun kennis willen delen. Met bezoekers van Fryslân (in het kader van Leeuwarden Fryslân 2018 bijvoorbeeld), maar ook met andere Friezen. Eerst weten hoe dat werkt? Bezoek dan één van de spreekuren in de Bibliotheek.

  Bekijk details van Leen een Fries live! En spreekuren voor als u meer wilt weten