Taalproblemen als inspiratie voor theater - Franeker

19 april 2018, van 19:00 tot 21:00 | Bibliotheek Franeker

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

De Friese bibliotheken, Nivo Noord en twee regisseurs sloegen samen de handen in één om laaggeletterdheid nu eens op een andere manier onder de aandacht te brengen: een theatervoorstelling. Medewerkers van het schoonmaakbedrijf schitteren in een toneelstuk geschreven door Onno Spreij en Marit de Weerd. Taalervaringen en -verhalen uit de praktijk vormen de basis voor het stuk. De première was al snel uitverkocht, nu toert het stuk langs Bibliotheek Dokkum op 12 april en Bibliotheek Franeker op 19 april. De toegang is gratis, aanmelden is noodzakelijk.

De toneelvoorstelling is ontwikkeld om laaggeletterdheid bespreekbaar te maken en te laten zien wat zoal moeilijk en leuk is aan taal. Onder regie van Onno Spreij en Marit de Weerd hebben negen amateurspelers, waaronder medewerkers van Nivo Noord, aan deze vorm van community theater gewerkt. Het resultaat: toegankelijk en ontwapenend theater.

De voorstelling maakt deel uit van het totaalproject ‘Heldere taal’ (2015-2017), waarin het bespreekbaar maken en het aanpakken van laaggeletterdheid en taalvaardigheid centraal stonden. Na de première op 22 maart hebben diverse medewerkers van Nivo Noord taalworkshops gevolgd, georganiseerd door Stichting Bibliotheken Midden-Fryslân en gegeven door FryskLab, Friesland College en bibliotheek.

Inloop vanaf 19.00 uur, aanvang theatervoorstelling 19.30 uur. Na de voorstelling is er een nagesprek met de regisseurs.