2018verhalen: Douwe Kootstra, Martin Scherstra én een verhalentocht

26 januari 2018 | Bibliotheek Dokkum, Buitenpost en St.- Annaparochie. Start om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Douwe Kootstra, Martin Scherstra en andere verhalenvertellers aan het woord tijdens het openingsweekend van Leeuwarden-Fryslân 2018: 2018verhalen.

Vrijdag 26 januari wordt Leeuwarden-Fryslân 2018 officieel geopend. Tijdens het openingsweekend staan verhalen centraal. Verhalen van u, over bijzondere plekken of voorwerpen en van schrijvers en verhalenvertellers. Overal in de provincie zijn die verhalen te horen, in huiskamers, musea én natuurlijk in de Bibliotheek. Wij nodigden een aantal verhalenvertellers uit om hun verhaal te delen.

Douwe Kootstra in Bibliotheek Buitenpost

Verhalen zijn van alle tijden. Bij elke gelegenheid past een verhaal. Douwe Kootstra is al jaren verteller van een breed scala aan (oude) binnen- en buitenlandse volksverhalen. Een van zijn specialisaties zijn de bijzondere verhalen uit de noordoostelijke Friese Wouden. Zo put hij regelmatig uit de enorme collectie van de beroemde verzamelaar Dam Jaarsma. Verhalen over o.a. bijgeloof, spoken, dominees, duivels, geheimzinnige verschijningen, Sterke Hearke en legendarische gauwdieven. Hij zet de oude volksverhalen desgewenst in een kader: waar komen ze vandaan, welke functie hadden ze vroeger? Hoe overleefden ze? En: wie waren de vertellers?Douwe Kootstra vertelt verschillende korte verhalen. Je kunt dus prima op een later tijdstip binnenwandelen of eerst naar Douwe Kootstra luisteren en dan naar een ander mooi verhaal in Buitenpost. In het IJstijdenmuseum en de Kruidhof bijvoorbeeld. Het wordt een mooie avond!

Martin Scherstra in Bibliotheek Dokkum

Martin Scherstra is een schrijver uit Dokkum. Hij heeft inmiddels heel wat kinder- en jeugdboeken, vertalingen en romans voor volwassenen op zijn naam staan. Het leek hem geweldig om eens een Bouquet-reeks te schrijven en toen de uitgever van die romantische boeken een schrijfwedstrijd uitschreef in 2014, greep hij die kans met beide handen aan. Zijn verhaal behoorde tot de beste tien en dus werd het gepubliceerd. Sindsdien volgde er meer, waaronder een indrukwekkend aantal kasteel- en doktersromans. Tijdens 2018verhalen vertelt hij zijn verhalen in Bibliotheek Dokkum. Let op: we hanteren iets afwijkende tijden: inloop vanaf 19.30, aanvang 20.00 tot 21.30 uur. De inloop is vrij, dat maakt het makkelijk om ook nog wat andere verhalen in Dokkum mee te pakken. Bij Studio 44 of in Museum Dokkum bijvoorbeeld. Dat wordt een mooie avond!

Ferhaletocht deur St.-Anne

In St.-Annaprochie is een verhalentocht op 26 januari. Start- en eindpunt is de Bibliotheek. Vanaf daar voert de route naar verschillende plekken waar diverse vertellers hun verhaal doen. Aan het eind van de tocht staat er warme chocolademelk klaar in Bibliotheek St.-Annaparochie. Aanvang om 19.00, einde van de tocht om 21.00.  

Let op: activiteit in Franeker is geannuleerd

In Bibliotheek Franeker is op 26 januari geen verhalenverteller. Wel kunt u op diverse andere locaties in Franeker (waaronder het Planetarium) terecht voor de mooiste verhalen. Excuses voor het ongemak!