Petra las Winterbloei (november 2019 - Nederland Leest)

Winterbloei blog door Petra november 2019

Tijdens de eerste donkere novemberavonden dook onze collega Petra (in bad) in ‘Winterbloei’ van Jan Wolkers. Wat vond ze van dit boek, dat bibliotheekleden gratis krijgen tijdens Nederland Leest?

“Wat ik stiekem het leukste stukje vind, staat in het voorwoord. Ronald Giphart vertelt daar dat in 1998 een bibliothecaresse uit Seattle, Nancy Pearl genaamd, met het idee kwam om heel Seattle hetzelfde boek te laten lezen. Dat ze als het ware van de stad één grote leesclub wilde maken. Het project ‘One City One Book’ werd een daverend succes. Er is later zelfs een action figure van haar gemaakt, die Nancy toch…

Gelukkig volgde Nederland het voorbeeld in 2006 en zijn we intussen toe aan de veertiende editie van Nederland Leest. Dit jaar duiken we in Winterbloei van Jan Wolkers.

Boute uitspraken en liefde voor de natuur

Eerlijk is eerlijk; ik had nog nooit iets van Jan Wolkers gelezen. Wel zag ik de film Turks Fruit jaren geleden en wist ik door berichten op tv, radio en in andere media al wel dat Jan Wolkers een markante persoonlijkheid was. Winterbloesem laat dat ook goed zien. Het bevat Wolkers’ mooiste, door Onno Bloem (Wolkers‘ biograaf) gekozen, verhalen, brieven, essays, dagboekfragmenten en gedichten over de natuur. Ik vind het heel bijzonder hoe iemand ongenuanceerde en boute uitspraken doet (ik durf ze gewoon echt niet te herhalen hier) en bijna in dezelfde zin zo lieflijk over de insectjes, vogeltjes, egeltjes, plantjes, bloemetjes en bijtjes kan schrijven. Dat maakt het ook zo schattig, dat verkleinen van de woorden. Ik heb tijdens het lezen ook heel veel bloemetjes, plantjes en kruidjes opgezocht op internet. Helaas ben ik die inmiddels al weer vergeten… Wolkers’ liefde voor de natuur is heel voelbaar.

Groeten van Rottumerplaat vooral lezen

Mocht u niet van Wolkers houden, dan raad ik toch aan om het boekje in november 2019 gratis mee te nemen en in ieder geval het hoofdstuk uit ‘Groeten van Rottumerplaat’ te lezen. Dat is echt de moeite waard, al staan de meest boute uitspraken in het boekje in dit hoofdstuk. Ik lees waarschijnlijk niet direct het hele oeuvre van Wolkers, maar dat boek heb ik direct gereserveerd.

Leestip: uit ervaring kan ik zeggen dat Winterbloei prima te lezen is in bad. Tijdens één, of toch in ieder geval twee badsessies, heeft u het boekje doorgenomen. Bij deze tip wel het vriendelijke verzoek (met een knipoog) dit niet met geleende boeken te doen.”