Paulien las het Boekenweekgeschenk 2019: Jas van belofte

Dat de dag van de officiële opening van Bibliotheek Harlingen, Boekhandel Van der Velde en museum Hannemahuis op dezelfde dag viel als de opening van de Boekenweek, was natuurlijk geen toeval. Die dag toog ik naar Harlingen voor een nieuw boek én het gratis Boekenweekgeschenk van Jan Siebelink: Jas van belofte.

Ik las het boek in een zondagmiddag uit. Jan Siebelink heeft een mooie stijl, de rol van Bijbelteksten is prominent en voor een katholiek meisje mysterieus. Ik ken de context van de Bijbelteksten niet, maar heb indertijd gefascineerd Knielen op een bed violen gelezen. Dat was voor mij een volkomen onbekende wereld, net als de wereld van Jas van belofte.

Het Boekenweekgeschenk beschrijft het leven van Arthur, een docent Frans die eigenlijk schrijver wil zijn en daarbij hulp krijgt van bijzondere vrienden. De jas uit de titel komt op verschillende plaatsen terug, maar verwijst vooral naar de jas die de vader van Arthur verliest of laat liggen op het moment dat hij op zijn fiets stapt en het gezin verlaat. Dat is de vader die we kennen uit Knielen op een bed violen. De vader verlaat de dan elfjarige Arthur, een levensbepalende gebeurtenis.

Stiekem had ik al wel wat recensies gelezen. En daarin las ik onder andere dat Jas van belofte een echte Siebelink is en er zoveel thema’s in het boekje zitten dat het gemakkelijk een roman had kunnen worden. Dat herken ik, er zijn zoveel verschillende verhaallijnen die veel beter uitgewerkt hadden kunnen worden. Ik vond het nu een beetje onbevredigend, zoveel aangestipt maar niets afgemaakt. En het einde vond ik wat goedkoop.

Het motto voorin in het boekje is prachtig: De liefde die vriendschap heet, van Albert Verwey. Dat verwijst naar de vrienden die Arthur helpen met zijn boek. Intensieve en niet alleen gemakkelijke vriendschappen. Alleen dat thema is al meer dan voldoende voor een complete roman.