Nine geniet van luisterboeken (april 2020)

Nine de Vries, bibliotheekmedewerker én schrijfster, deelt een ervaringen in de bieb – van net vóór de bibliotheeksluitingen in maart 2020.

Vorige maand nog stond er een klant bij de nieuwste boeken te scharrelen. Ze zei: ‘Ik moet toch even genoeg boeken inslaan, je weet niet hoe het gaat.’ Ik knikte. ‘Elke dag is het weer anders.’ ‘Ik heb liever dat er geen eten in huis is dan geen boeken,’ vervolgde ze. Zo ver wil ik niet gaan, maar ik ken de lichte paniek als je tot de ontdekking komt dat al je boeken uit zijn en de bibliotheek al gesloten is. ‘Ik heb ook het liefst een echt boek, eentje die je kunt vasthouden.’ ‘En ruiken?’ vroeg ik. Ze knikte.

Ik heb dat ook. Lezen is even op de bank en verdwijnen in wat anders, liefs in combinatie met iets om te snaaien. Lezen is afleiding en ontspanning. Het is je even loskoppelen van het gewone leven dat nu niet meer zo gewoon is. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar mijn focus voor lezen is nu een stuk minder. Het komt wel weer, daar maak ik me geen zorgen om, maar nu is het er even niet.

Gelukkig is er ook een andere manier waarop je verhalen tot je kunt nemen. Denk aan de LuisterBieb. (En hoera, ze hebben tot begin juni 100 nieuwe boeken toegevoegd!) Dan hoef ik niet zelf te lezen, maar laat ik me voorlezen. Via de site van Online Bibliotheek, www.onlinebibliotheek.nl, kun je hiervoor een app downloaden. Gratis. Ook voor niet-leden van de Bibliotheek zijn boeken beschikbaar. Voor kinderen, jongeren en volwassen.

Zo is het spannende en tegelijkertijd grappige boek De gruwelijke generaal van Jozua Douglas een aanrader voor kinderen van acht tot twaalf jaar. Het hoorspel van De kleine prins van Antoine de Saint-Exupéry is voor alle leeftijden, dus misschien leuk om samen te luisteren. En Piratenzoon van Rob Ruggenberg is een spannend verhaal voor jonge tieners. Het speelt zich af tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Voor volwassenen is er ook genoeg te beleven. Zo heb ik net ’t Hooge Nest gedownload. Een populair boek dat begin maart nog constant uitgeleend was. Het gaat over de joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper die tijdens de Tweede Wereldoorlog heel wat onderduikers in huis nemen. Dat boek staat al een tijd op mijn verlanglijstje. De prettige stem van Loretta Schrijver draagt het verhaal voor. Ook een tip.

Ik blijf lekker luisteren.