Miny tipt boeken over diversiteit en racisme

Door het overlijden van George Floyd in Amerika staat het onderwerp racisme wereldwijd volop in de belangstelling. Voor ouders en leerkrachten die met dit onderwerp aan de slag willen, stelde Miny een lijstje samen met boeken over diversiteit en racisme. De boeken kunt u reserveren en lenen in de bibliotheek. Er zijn boeken over dit thema voor alle leeftijden. Achter elke titel vermelden we voor welke leeftijd het geschikt is.

 • Julian is een zeemeermin van Jessica Love, vanaf 5 jaar
  Julian raakt helemaal betoverd als hij drie zeemeerminnen op straat ziet lopen. Vanaf dat moment weet hij wat hij wil worden: een zeemeermin! Als hij thuiskomt, gaat Julian zich meteen verkleden. Maar wat vindt zijn oma er eigenlijk van?
 • Ik ben ik en jij bent jij van Karl Newson & Kate Hindley, vanaf 3 jaar
  ‘Ik ben ik en jij bent jij. Net iets anders allebei.’ Groot, klein, boven, onder, langzaam, snel… zó fijn is het om allemaal net iets anders te zijn en in zoveel ook weer zo hetzelfde. Wanneer iedereen aan het einde van het boek voorgelezen wordt: ‘Ik ben stil, en jij bent stil. Lekker even geen verschil.’
 • Iedereen telt van Kristin Roskifte, vanaf 6 jaar
  Er zijn op de wereld heel veel mensen, en ieder mens heeft een eigen verhaal. Zie je de 22 mensen in het flatgebouw? Twee van hen hebben iets gedaan wat niet mag en een ander is al acht jaar niet buiten geweest.
 • De kikkerbilletjes van de koning van Janneke Schotveld, voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar
  Bundel met vijftien moderne sprookjes met een verrassende draai. Zo is er een dappere 'ridster' die een knappe prins redt en verandert een koning in een kikker.
 • De reis van Syntax Bosselman van Arend van Dam, vanaf 10 jaar
  Syntax vertelt over zijn leven als slaaf in Suriname. Lees ook waarom Nederland in de Gouden Eeuw meedeed met de slavernij. Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen en anderen doen hun verhaal.
 • Hoe mooi wit ik ben van Dolf Verroen, vanaf 10 jaar
  Maria (ik-figuur) krijgt op haar twaalfde verjaardag een jonge slaaf cadeau. Zij kan met hem doen en laten wat ze wil.
 • The hate you give van Angie Thomas, vanaf 15 jaar
  Starr Carter (16, ik-figuur) gaat naar een dure particuliere school, maar woont in een arme wijk vol drugs en straatbendes. De spanning tussen die twee werelden loopt op als Starr getuige is van een schietincident waarbij haar jeugdvriend Khalil door een agent wordt gedood.
 • Niet te stoppen van Angie Thomas, vanaf 15 jaar
  Net als Bri (16, ik-figuur) lijkt door te breken als rapper, verliest haar moeder haar baan en dreigen ze uit hun huis te worden gezet.
 • Echte Amerikaanse jongens van Jason Reynolds, vanaf 15 jaar
  Als Rashad ten onrechte voor winkeldiefstal wordt opgepakt en mishandeld door een politieagent, belandt hij in het ziekenhuis. Is dat gebeurd omdat Rashad zwart is? En moet Quinn, die zelf wit is, actie ondernemen omdat hij gezien heeft wat er gebeurde, ook al kent hij de agent goed?

Meer tips en informatie om de recente gebeurtenissen uit te leggen aan kinderen vindt u op jeugdbieb.nl en boekwijzer.com.