Ingrid las Vindeling van Vonne van der Meer

De nieuwste roman van Vonne van de Meer heet Vindeling. Een titel die mij meteen nieuwsgierig maakt, moet dat niet Vondeling zijn? Vonne van de Meer is een Nederlandse schrijfster van toneelstukken en vele romans. Ze werd vooral bekend met haar trilogie waarin een vakantiehuisje op Vlieland het verbindende element is. Vonne is een verhalenvertelster in hart en nieren.

Dit verhaal gaat over Jutka die samen met haar moeder tijdens de Hongaarse opstand naar Nederland is gevlucht. Hierdoor is ze veel verloren: haar familie, haar taal, haar vader en vaderland. Als klein meisje vindt ze in haar nieuwe vaderland een handtas. Vanaf dat moment besluit ze vindeling te worden. 'Wie steeds naar beneden kijkt, zal veel vinden'. Maar door al dat getuur naar de grond groeit er op haar rug een bochel waarvoor ze zich erg schaamt. Relaties zijn daardoor lastig en zelfs als de liefde haar heeft gevonden; hij ziet in haar bult ‘een warme gladde gewelfde steen’, is Jutka te onzeker om haar hart te openen.

Het niet zo makkelijke leven van Jutka wordt door haar vondsten en het terugbrengen hiervan naar de eigenaren, verweven met de verhalen van andere mensen. Zo stap je in en uit de levens van diverse personages. Een aanrader voor lezers die houden van verhaallijnen die uiteindelijk samenkomen.