Ingrid las Reisverslag van een kat van Hiro Arikawa (juli 2018)

Recensie / review Hiro Arikawa | Reisverslag van een kat | 2015 (vertaald in het Nederlands in 2018) | Vertaald uit het Japans door Sander Schoen | Doelgroep: Iedereen die ooit schaamteloos veel van een huisdier hield, aldus The Guardian.

Ingrid Scheeper (échte kattenliefhebber) over Reisverslag van een kat

'Eerlijk gezegd had ik nog nooit gehoord van de Japanse schrijfster Hiro Arikawa, niet al haar boeken zijn in het Nederlands vertaald. Ik lees vooral boeken van Nederlandse, Engelse en Scandinavische schrijvers, maar dit uitstapje naar Japan is erg goed bevallen!

Reisverslag van een kat is een intens lief verhaal over de vriendschap tussen mens en kat. Baasje Satoru en kater Nana maken samen een roadtrip door Japan in een zilverkleurig minibusje. Nana kijkt vanaf de bijrijdersstoel zijn ogen uit. Waarom ze precies op reis zijn is niet meteen duidelijk.

Tijdens de trip bezoeken ze samen oude vrienden van Satoru waardoor zijn levensverhaal zich langzaam ontspint aan de lezer. Ontspinnen en spinnen zijn sowieso trefwoorden in dit verslag! Ook wordt het doel van de reis steeds duidelijker.

De Japanse landschappen en cultuur, vriendschap en een verhaal verteld vanuit het oogpunt van een kat maakten dit voor mij een heerlijk boek om in 1 keer uit te lezen. Ik ben blij dat ik, aangetrokken door de liefelijke omslag van dit boek, een keer voor deze schrijfster heb gekozen.'

Aanrader?

'Jazeker, voor kattenliefhebbers.'