Ingrid - Witte chrysant van Mary Lynn Bracht

Een groot voordeel van werken in een bibliotheek is dat je niet alleen boekentips geeft, maar ze ook vaak krijgt. Witte chrysant van Mary Lynn Bracht werd mij door twee lezers aangeraden, dus tijd om in deze oorlogsroman te duiken. Mary Lynn Bracht is van Koreaanse afkomst maar woont tegenwoordig in Londen. Witte chrysant is haar debuutroman. Tijdens een bezoek aan het geboortedorp van haar moeder hoort zij voor het eerst over troostmeisjes.

Zusjes Hana en Emi wonen samen met hun ouders op een eiland voor de Koreaanse zuidkust. Het is 1943 en het land wordt al jaren bezet door Japanners. Net als haar moeder maakt Hana deel uit van de haenyeo: vrouwen die duiken naar zeeoren om die te kunnen verkopen. Zusje Emi is nog te klein om mee te duiken en wacht op het strand. Hana ziet vanuit zee een Japanse soldaat steeds dichter in de buurt van haar zusje komen en kan haar waarschuwen zodat ze zich kan verstoppen. Hana wordt wel gezien door de soldaat. Ze wordt meegenomen en gedwongen als troostmeisje te werken.

De verschrikkingen die Hana meemaakt, gingen mij door merg en been. Ik wilde het boek binnen stappen om jonge Hana te redden van wrede soldaten zonder enig moraal. Soms vond ik het verhaal te indringend en moest ik het boek even wegleggen om het later toch weer op te pakken. Een indrukwekkend verhaal dat laat lezen welke gruwelijkheden duizenden jonge meisjes en vrouwen zijn aangedaan in de Tweede Wereldoorlog. Voor mij een inkijk in een stuk geschiedenis waarvan ik de term troostmeisje wel kende maar het verhaal erachter niet.

Aanrader voor liefhebbers van intense historische romans. Wel een waarschuwing voor tere zieltjes: Dit verhaal komt behoorlijk hard binnen.