Gerbina - De goudvisjongen (december 2018)

Recensie/review van Lisa Thompson | De Goudvisjongen | 2017 (vertaald vanuit het Engels door Anneke Bok) | B-boek, voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar

Gerbina over De Goudvisjongen

Gerbina, die zelf nooit de trotse bezitter van een goudvis was (omdat ze het toch wat zielig vindt, zo’n visje rondjes zwemmend in een kom), over De Goudvisjongen:

"Normaal gesproken lees ik nooit boeken voor kinderen, maar deze werd me aangeraden door collega Maureen (leesconsulent) en dan weet ik dat het goed zit. Fijn om eens iets anders dan een thriller onder ogen te krijgen. Daarvan krijg ik zo langzamerhand toch ook een wat vreemd wereldbeeld…

De Goudvisjongen, Matthew, heeft ook een niet alledaags wereldbeeld. Hij wast zijn handen ontelbare keren per dag, als hij al geen latex handschoenen kan dragen, en wordt zenuwachtig van het getal 13. Omdat hij de deur niet meer uit durft, observeert hij het leven in zijn doodlopende straatje vanuit zijn slaapkamerraam. Zo merkt hij als eerste de vermissing op van de peuter die bij de buurman logeert. Waar is de kleine Teddy gebleven? Voor zijn onderzoek naar de vermissing heeft hij de hulp nodig van de buurkinderen Melody, die graag op de begraafplaats rondhangt, en Jake, die de boel het liefst een beetje terroriseert. De vraag is natuurlijk of het ze lukt Teddy terug te vinden. En als lezer word je intussen steeds nieuwsgieriger naar het waarom van Matthews dwangstoornis.

Het straatje waarin het verhaal zich afspeelt wordt bevolkt door een grote verscheidenheid aan mensen. Met verschillende leeftijden, karakters, beroepen en eigenaardigheden. Daarin herken je al snel je eigen buren (of jezelf). Door de manier waarop de bewoners beschreven zijn, zag ik het hele buurtje vlot voor me. Wat het boek voor mij het meest interessant maakt, is dat het gaat over ‘anders zijn’. Met iedereen is wel wat aan de hand, alleen weet je vaak niet waarom.

Het boek is met 351 pagina’s misschien wat dik, maar doordat het is opgedeeld in 38 hoofdstukken (met elk een eigen afbeelding) kun je het prima over een langere periode lezen. De blauw-oranje omslag met daarop de goudvisjongen tussen zijn buurtbewoners, vind ik er aantrekkelijk uitzien."

Aanrader?

"Ja. Het boek is heel geschikt om kinderen al jong te leren dat niet iedereen gelijk is. En dat als iemand dingen doet die jij niet direct snapt, daar misschien wel een goede reden voor is. Het boek is ook aan te raden voor kinderen die zelf het idee hebben ‘anders te zijn’; het laat zien dat ze niet alleen staan. Kinderen kunnen dit boek prima zelf lezen, maar misschien vinden ze het nog wel leuker als ze worden voorgelezen door hun ouders of verzorgers en erover kunnen praten."

Over Lisa Thompson

Lisa Thompson is in 1973 geboren in het Engelse Essex. De Goudvisjongen is haar debuutroman. Het werd in Engeland voor vele prijzen genomineerd, waaronder de Carnegie Medal, The Branford Boase Award en de Waterstones Children’s Book Prize. In Nederland werd De Goudvisjongen in 2018 bekroond met een Vlag en Wimpel.