Alie las Zwarte Schuur van Oek de Jong (februari 2020)

De kracht van Zwarte Schuur zit in de beschrijving van de onderlinge verhouding tussen hoofdpersoon Maris en zijn vrouw Fran. Gevoelens van aantrekken en afstoten, vreugde en teleurstelling zijn fijnzinnig en herkenbaar getekend. Maar ook de verhaallijnen houden mijn aandacht vast: in het begin vraag je je af wat er precies voorgevallen is in die zwarte schuur, later vraag je je af waar Fran mee worstelt. Je voelt aankomen dat er iets gaat gebeuren. Via flash-backs komen de dramatische gebeurtenissen tot leven en krijgt de lezer antwoord op zijn vragen.

Over de personages

Maris Coppoolse, de hoofdpersoon in Zwarte schuur, is op het toppunt van zijn roem als kunstschilder. Na de opening van de overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Stedelijk wordt hij publiekelijk geconfronteerd met een verschrikkelijke gebeurtenis uit zijn jeugd. Het drama met een jong meisje speelde zich af in een zwarte schuur in Zeeland, net buiten het dorp waar hij woonde. Ook zijn vrouw Fran is getekend door het leven: zij worstelt met het verlies van haar eerste man en denkt dat haar gedrag daar debet aan is.

Een extra verhaallijn

Als lezer leer je Maris en Fran steeds beter kennen. Het bevreemd niet dat hun relatie dreigt stuk te lopen. In een nieuwe verhaallijn pikt Maris langs de autosnelweg een heroïnehoertje op: Ilse. Uit medelijden neemt hij haar in huis. Dit avontuur schetst de zorgzame kant van zijn karakter, maar Ilse blijkt onbetrouwbaar. Hij zet haar hardhandig het huis uit. Als zij komt te overlijden vraagt hij zich kort af in hoeverre hij schuldig is. Het avontuur met Ilse is een afgeronde episode in het boek, Oek de Jong heeft dit deel snel en met veel plezier geschreven.

Spelen met de dood

Fran en Maris besluiten hun relatie nog een kans te geven en vertrekken voor een korte vakantie naar La Gomera. De spanning onderling is groot, in schril contrast met het prachtige huis, waarin ze verblijven. Onderhuids is de dreiging voelbaar in dit kale landschap met grillige bergwegen en een oneindige oceaan. In die natuur spelen ze beiden met de dood, Maris door veel te ver uit de kust te zwemmen, uitgeput komt hij weer terug. Fran door onvoorbereid de bergen in te gaan en te verdwalen. Een bezoek aan het dorp, de poging om een opening te maken naar de broers van Matty, het blijken louterende ervaringen die leiden tot een positieve kentering in hun onderlinge relatie. Ook het leven met een schuld lijkt lichter geworden.

Eindoordeel

Een meeslepende psychologische roman, die misschien wat langzaam op gang komt, maar daarna erg boeiend is.