Alie - Schilderslief (december 2019)

Een goede historische roman, daar houd ik van. In dit Rembrandt-jaar kwam Schilderslief van Simone van der Vlugt uit. Een boek over Geertje Dircx, één van de minder bekende vrouwen van Rembrandt van Rijn. Op de prachtige kaft zien we haar door de ogen van Rembrandt: een jonge vrouw in Waterlandse klederdracht.

Simone van der Vlugt ken ik vooral van haar historische kinderboeken. Ze debuteert in 1995 met De amulet en daarna volgen vele titels, die erg populair zijn. Ze wordt zelfs de nieuwe Thea Beckman genoemd. Niet minder succesvol zijn haar boeken voor volwassenen, zo worden verschillende titels genomineerd voor de NS Publieksprijs. In 2010 wint ze de prijs met de thriller Op klaarlichte dag. In 2017 wordt Toen het donker werd genomineerd voor de Gouden Strop.

Was Geertje een kenau?

Schilderslief is gebaseerd op akten en documenten over de ruzie tussen Rembrandt en Geertje die pas in 1965 openbaar worden. Voor 1965 wordt erg negatief over Geertje geschreven, ze wordt een kenau genoemd, een viswijf. Na de publicatie van de stukken verandert dat beeld. Schilderslief geeft niet alleen een persoonlijk inkijkje in de relatie tussen de twee, maar ook een mooi beeld van Rembrandts leven, zijn persoonlijkheid, de tijd waarin hij leefde en zijn zorgen.

Een pakkend portret

Simone van der Vlugt dook voor het schrijven van deze roman de archieven in, raadpleegde stapels literatuur en vulde dat vervolgens aan met haar eigen fantasie. Zo is een pakkend portret ontstaan. Geertje is de hoofdpersoon in het boek, vanuit haar perspectief is haar relatie met Rembrandt geloofwaardig beschreven. Maar het zijn ook de latere breuk en het tragische verloop van haar leven waardoor je tijdens het lezen met haar meeleeft.

Postuum eerherstel

De roman opent met een scène waarin Geertje opgepakt en afgevoerd wordt naar het Spinhuis om hier voor twaalf jaar te worden opgesloten. De nieuwsgierigheid van de lezer is gewekt, wat is er gebeurd dat dit haar overkomt? De komst van Hendrikje, het nieuwe dienstmeisje en de juwelen van Saskia spelen een grote rol in het ontstane conflict. De lezer krijgt door Schilderslief een genuanceerder beeld van Rembrandt en voor Geertje is het boek een soort postuum eerherstel.