Alie - Goeie ouwe George (september 2020)

Alie las Goeie ouwe George van Meg Rosoff, een grappig verhaal over een slimme hond en het ongeorganiseerde gezin Appeltjes.

Te vinden op het Makkelijk Lezen Plein

“Dit boek vind je op het Makkelijk Lezen Plein in de bibliotheek. Hier staan uitnodigende boeken voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. De boeken hebben wat grotere letters, meer plaatjes en extra ruimte tussen de zinnen. Dat maakt lezen makkelijker én leuker! Let maar op de MLP-sticker.

Een echte aanrader

Goeie ouwe George is een echte aanrader voor kinderen vanaf 8 jaar om zelf te lezen. Ook mooi om voor te lezen vanaf ongeveer 7 jaar.

Soms val ik direct op een boek, het verhaal, de vertaling, de illustraties en de vormgeving. Overal is aandacht aan besteed en vaak heeft dat ook te maken met een goede uitgever. Dit boek sprak mij direct aan. Alles klopt: een leuk verhaal met veel vaart en een moraal, grappige illustratie van Georgien Overwater. Deze zijn mooi in kleur afgedrukt tussen de tekst en voegen altijd iets extra’s toe. Zo gaat het verhaal nog meer leven. Door de soepele vertaling van Jenny de Jonge in zorgvuldig Nederlands, leest het vlot. Verder heeft het een grote letter en veel ruimte tussen de zinnen. Afwisseling tussen lange en korte zinnen, soms een moeilijker woord. Zo wordt lezen leuk!

Met veel humor én een boodschap

Veel humor, maar wel een boodschap: als iedereen zich thuis aan de afspraken houdt loopt het gezin op rolletjes en draait niet alleen de moeder op voor het werk, zoals Ma Appeltje. Tot ze een besluit neemt: Ma Appeltje houdt ermee op! ‘Over en uit met koken en schoonmaken en verloren sleutels zoeken. Geen afspraken van jullie meer bijhouden en aan jullie hoofd zaniken om je kamer op te ruimen. Geen vervelende ondankbare werkjes meer. Ik kap ermee’.

Eerst is dat nog wel leuk, vinden de Appeltjes, maar naarmate het langer duurt krijgt iedereen er genoeg van. En dan wordt George in huis gehaald, goeie ouwe George. Een slimme hond. Het helpt natuurlijk ook dat Bettie de jongste dochter van acht ook heel slim is, beslist de slimste is, dus slimmer dan puperdochter Eef, broer Ollie en pa Appeltje.

Voor kinderen die van honden houden of graag een huisdier willen hebben, staan in dit verhaal veel tips om goed voor je dier te zorgen. En als je de puinhoop bij de Appeltjes herkent zijn er veel nuttige tips om daar wat aan te doen.”