Anton Wachterprijs 2024

Op 22 juni 2024 wordt de volgende Anton Wachterprijs uitgereikt. De prijs voor het beste Nederlandstalige literaire romandebuut verschenen tussen 1 maart 2022 en 1 maart 2024. De prijs is genoemd naar de hoofdpersoon van de autobiografisch getinte romancyclus van Simon Vestdijk die in Harlingen werd geboren. De winnaar van de Anton Wachterprijs ontvangt een replica van het beeldje van Anton Wachter en een geldbedrag van € 2000.

De jury

De Anton Wachterprijs is een juryprijs. Een vijfkoppige vakjury brengt alle inzendingen terug tot een shortlist waarna de juryleden met elkaar in gesprek gaan over welke schrijver de prijs in ontvangst mag nemen. Gezien gerenommeerde winnaars als Anton Grunberg, A.F.Th.
van der Heijden, Tessa de Loo, Peter Buwalda, Maartje Wortel of Niña
Weijers heeft de jury daar vaak een fijne neus voor gehad. De jury van de Anton Wachterprijs 2024 bestaat uit:

  • Geart de Vries (voorzitter)
  • Joke Linders-Nouwens
  • Marja Pruis
  • Kees ’t Hart
  • Gerbrand Bakker

De prijs

De Anton Wachterprijs is een tweejaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige literaire romandebuut naar oordeel van een vakjury, en wordt toegekend aan een veelbelovend auteur waarvan in de afgelopen twee jaar een opmerkelijk Nederlandstalig prozadebuut is verschenen. In aanmerking komen de literaire prozadebuten uit Nederland en Vlaanderen die zijn gepubliceerd in de twee jaren voorafgaand aan de uitreiking.

De Anton Wachterprijs dient als stimulans voor de wording van literair talent en is vernoemd naar de hoofdfiguur in de autobiografisch getinte romancyclus van de auteur Simon Vestdijk.

Kans maken?

In 2024 wordt er weer een Anton Wachterprijs uitgereikt. Uitgevers kunnen in drie termijnen de Nederlandstalige literaire romandebuten insturen: week 41, week 46 en week 50 in 2023. Titels die daarna uitkomen kunnen tot 11 maart 2024 opgestuurd worden. 

Download de brief hieronder voor alle voorwaarden, de inzendtermijnen en de adresgegevens. 

Bekijk de brief voor uitgevers

Simone Atangana Bekono, de winnaar van de Anton Wachterprijs 2022

Simone Atangana Bekono is de winnaar van de Anton Wachterprijs 2022. Ze krijgt de prijs voor haar roman Confrontaties. De jury was verrast én geraakt door de verbeeldingskracht van de schrijfster die het verhaal vertelt van een meisje die op een dag besluit terug te slaan. De knappe compositie en uitgekiende vertelstijl die zowel direct is als suggestief, maken van Confrontaties ‘een daverende roman met details die je bijblijven’.

Alles over de winnaar van 2022

Van Anton Grunberg tot A.F.Th. van der Heijden en van Maartje Wortel tot Niña Weijers

De Anton Wachterprijs wordt sinds 1977 tweejaarlijks uitgereikt aan de schrijver van het beste Nederlandstalige literaire romandebuut. De prijs is genoemd naar de hoofdpersoon van de autobiografisch getinte romancyclus van Simon Vestdijk die in Harlingen werd geboren. De winnaar van de Anton Wachterprijs ontvangt een replica van het beeldje van Anton Wachter en een geldbedrag van € 2000.

Bekijk alle winnaars sinds 1977Contact

De Anton Wachterprijs wordt georganiseerd door Bibliotheken Noord Fryslân, in samenwerking met de gemeente Harlingen en de Vestdijkkring.

De contactgegevens:

Secretariaat Anton Wachterprijs
Bibliotheken Noord Fryslân
Mevr. Saapke Miedema
Postbus 59, 9100 AB  Dokkum
Brokmui 62, 9101 EZ  Dokkum
antonwachter@bnfrl.nl

De prijs

De winnaar van de Anton Wachterprijs ontvangt een replica van het beeld van Anton Wachter. Beeldhouwer Suze Boschma-Berkhout was een Nederlandse beeldhouwster die bekendheid genoot door haar vele figuratieve beelden die op tal van plaatsen in Nederland verwijzen naar historische of literaire personages. Zoals onder andere Bartje, Mata Hari, It feintsje fan Menaam en Anton Wachter. Naast een bronzen replica van Anton Wachter ontvangen de winnaars ook een geldbedrag van € 2000.

Simon Vestdijk

Anton Wachter is de hoofdpersoon van de autobiografisch getinte romancyclus van Simon Vestdijk die in Harlingen werd geboren. Vestdijk heeft een zeer groot oeuvre van romans, verhalen en essays. De meeste van zijn 200 boeken hebben een autobiografische, een historische, of een metafysische achtergrond. In 1972 is de Vestdijkkring opgericht, deze vereniging stelt zich ten doel de belangstelling voor, de kennis van en het inzicht in het werk van Simon Vestdijk te bevorderen. Zij reiken tweejaarlijks de Ina Dammanprijs uit. 

Naar de Vestdijkkring


De winnaar van 2022

Simone Atangana Bekono (1991) studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven, hoe de eerste vonken zichtbaar waren, die in 2018 werd bekroond met de Poëziedebuutprijs Aan Zee. In 2019 ontving ze het Charlotte Köhler Stipendium en werd ze door de Volkskrant uitgeroepen tot een van dé literaire talenten van 2020. Met haar debuutroman Confrontaties won zij de Hebban Debuutprijs, het Beste Boek voor Jongeren en de Anton Wachterprijs, en stond ze op de shortlist van de Libris Literatuurprijs en De Bronzen Uil. De vertaalrechten zijn onder andere verkocht aan Amerika, Engeland en Duitsland.

Nieuws over Simone Atangana Bekono

Simone Atangana Bekono over Confrontaties