Anton Wachterprijs 2024

Op 22 juni 2024 is de Anton Wachterprijs uitgereikt aan Tiemen Hiemstra voor zijn boek W. De prijs voor het beste Nederlandstalige literaire romandebuut verschenen tussen 1 maart 2022 en 1 maart 2024. De prijs is genoemd naar de hoofdpersoon van de autobiografisch getinte romancyclus van Simon Vestdijk die in Harlingen werd geboren. De winnaar van de Anton Wachterprijs ontvangt een replica van het beeldje van Anton Wachter en een geldbedrag van € 2000.

De jury

De Anton Wachterprijs is een juryprijs. Een vijfkoppige vakjury brengt alle inzendingen terug tot een shortlist waarna de juryleden met elkaar in gesprek gaan over welke schrijver de prijs in ontvangst mag nemen. Gezien gerenommeerde winnaars als Anton Grunberg, A.F.Th.
van der Heijden, Tessa de Loo, Peter Buwalda, Maartje Wortel of Niña
Weijers heeft de jury daar vaak een fijne neus voor gehad. De jury van de Anton Wachterprijs 2024 bestaat uit:

  • Geart de Vries (voorzitter)
  • Joke Linders-Nouwens
  • Marja Pruis
  • Kees ’t Hart
  • Gerbrand Bakker

De prijs

De Anton Wachterprijs is een tweejaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige literaire romandebuut naar oordeel van een vakjury, en wordt toegekend aan een veelbelovend auteur waarvan in de afgelopen twee jaar een opmerkelijk Nederlandstalig prozadebuut is verschenen. In aanmerking komen de literaire prozadebuten uit Nederland en Vlaanderen die zijn gepubliceerd in de twee jaren voorafgaand aan de uitreiking.

De Anton Wachterprijs dient als stimulans voor de wording van literair talent en is vernoemd naar de hoofdfiguur in de autobiografisch getinte romancyclus van de auteur Simon Vestdijk.

Kans maken?

In 2026 wordt er weer een Anton Wachterprijs uitgereikt. Uitgevers kunnen nu voor de Anton Wachterprijs 2026 de Nederlandstalige literaire romandebuten insturen, verschenen tussen 1 maart 2024 en 1 maart 2026.

Bekijk de brief voor uitgevers 2024

Tiemen Hiemstra, de winnaar van de Anton Wachterprijs 2024

Voor de jury van de Anton Wachterprijs 2024 is er één boek dat de prijs verdient.: W van Tiemen Hiemstra. Een boek dat andere wegen inslaat dan wat op het ogenblik gebruikelijk is in de Nederlandse literatuur en dat de jury bijzonder heeft verrast. Een bijzonder, aansprekend en wonderbaarlijk verhaal rondom een vriendschap. Zijn roman discussieert tot het einde over wat is en niet is, over vriendschap, over verlangen naar wat niet terugkeert en over voorzichtigheid. Dit alles in een op het eerste gezicht aanstekelijke stijl vol kleine grappen en fraaiigheden, waarbinnen Hiemstra alle somberheid aan het oog probeert te onttrekken. Het ongrijpbare ligt soms ineens voor de hand via gewone zinnen en belevenissen van een paar behoedzame maar daarom des te opmerkelijker personages. 

Alles over de winnaar van 2024

Van Anton Grunberg tot A.F.Th. van der Heijden en van Maartje Wortel tot Niña Weijers

De Anton Wachterprijs wordt sinds 1977 tweejaarlijks uitgereikt aan de schrijver van het beste Nederlandstalige literaire romandebuut. De prijs is genoemd naar de hoofdpersoon van de autobiografisch getinte romancyclus van Simon Vestdijk die in Harlingen werd geboren. De winnaar van de Anton Wachterprijs ontvangt een replica van het beeldje van Anton Wachter en een geldbedrag van € 2000.

Bekijk alle winnaars sinds 1977Contact

De Anton Wachterprijs wordt georganiseerd door Bibliotheken Noord Fryslân, in samenwerking met de gemeente Harlingen en de Vestdijkkring.

De contactgegevens:

Secretariaat Anton Wachterprijs
Bibliotheken Noord Fryslân
Mevr. Saapke Miedema
Postbus 59, 9100 AB  Dokkum
Brokmui 62, 9101 EZ  Dokkum
antonwachter@bnfrl.nl

De prijs

De winnaar van de Anton Wachterprijs ontvangt een replica van het beeld van Anton Wachter. Beeldhouwer Suze Boschma-Berkhout was een Nederlandse beeldhouwster die bekendheid genoot door haar vele figuratieve beelden die op tal van plaatsen in Nederland verwijzen naar historische of literaire personages. Zoals onder andere Bartje, Mata Hari, It feintsje fan Menaam en Anton Wachter. Naast een bronzen replica van Anton Wachter ontvangen de winnaars ook een geldbedrag van € 2000.

Simon Vestdijk

Anton Wachter is de hoofdpersoon van de autobiografisch getinte romancyclus van Simon Vestdijk die in Harlingen werd geboren. Vestdijk heeft een zeer groot oeuvre van romans, verhalen en essays. De meeste van zijn 200 boeken hebben een autobiografische, een historische, of een metafysische achtergrond. In 1972 is de Vestdijkkring opgericht, deze vereniging stelt zich ten doel de belangstelling voor, de kennis van en het inzicht in het werk van Simon Vestdijk te bevorderen. Zij reiken tweejaarlijks de Ina Dammanprijs uit. 

Naar de Vestdijkkring


De winnaar van 2024

Tiemen Hiemstra (1991) groeide op in Groningen. Hij studeerde Woordkunst in Antwerpen, waar hij, na een korte periode als postbode in Leipzig, nu ook weer woont. Eerder verschenen verhalen van hem in Tirade, nY en op Hard//Hoofd. W. is zijn debuutroman. Met dat boek won Tiemen Hiemstra in 2024 de Anton Wachterprijs. Volgens de jury slaat Hiemstra andere wegen in dan wat op het ogenblik gebruikelijk is in de Nederlandstalige literatuur. Het is een bijzondere roman, de jury kende met veel genoegen en unaniem de Anton Wachter Prijs toe aan Tiemen Hiemstra.  

Nieuws over Tiemen Hiemstra

Tiemen Hiemstra in beeld