Historie Noordoost Fryslân

streekarchief noordoost fryslan in dokkum

Bent u nieuwsgierig naar de geschiedenis van uw familie, wilt u meer weten over uw dorp of bent u benieuwd wat er bekend is over uw geboortehuis? Als uw vragen betrekking hebben op Dongeradeel, Ameland of Schiermonnikoog, kunt u terecht bij het Historisch Informatiecentrum Noordoost Fryslân, gevestigd in het gebouw van Streekarchief Noordoost Fryslân en Bibliotheek Dokkum (Brokmui 62).

U vindt hier:

 • (Historische) informatie in boeken, tijdschriften en andere bronnen;
 • Een plek waar medewerkers van het Streekarchief u op het juiste spoor zetten bij vragen over historische zaken over Noordoost-Fryslân;
 • Hulp bij het doen van historisch of genealogisch onderzoek;
 • Toegang tot de diverse archieven van Streekarchief Noordoost Fryslân voor literatuur- of archiefonderzoek;
 • Studietafels en computers met zoekcatalogi;
 • Toegang tot historische foto's en ansichtkaarten uit de regio;
 • Een studiezaal met archiefinventarissen, microfiches van doop-, trouw-, en begraafboeken van vóór 1811 en van de burgerlijke stand van na 1811, naamindexen op bevolkingsregisters en publicaties van genealogische aard.

  Voor uitgebreide informatie over het aanbod en de openingstijden gaat u naar de website van Historisch Informatiecentrum Noordoost Fryslân, www.hicnof.nl. Naast de boeken die u in het Streekarchief kunt lezen, leent bibliotheek Dokkum een aantal boeken over dit onderwerp uit.

  Oude filmpjes, foto's, boeken of documenten delen?

  Het is belangrijk foto’s, ansichtkaarten, films en voorwerpen te bewaren voor later. We kunnen foto's en films digitaliseren (waarna de eigenaar ze weer meekrijgt), maar als iemand iets wil schenken, kan dat natuurlijk ook. Heeft u interessant historisch (beeld)materiaal? Stuurt u dan een e-mail naar Ali Bronger via historie@bnfrl.nl. Hierin kunt u kort omschrijven om wat voor documenten, boeken of beeldmateriaal het gaat (foto, video, 8 mm film bijvoorbeeld). Daarbij graag vermelden waar het document of boek over gaat of wat er te zien is, om hoeveel minuten film/hoeveel foto’s het gaat en waar en wanneer het is opgenomen/gefotografeerd.