Historie het Bildt

historisch informatiepunt Sint Annaparochie Bildts Dokumintasysintrum

Bent u nieuwsgierig naar de geschiedenis van uw familie, dorp of geboortehuis? Wilt u meer weten over de Bildtse taal, een cursus Bildts volgen of een tekst laten vertalen? Of zoekt u een bijzonder Bildts boek, een ansichtkaart of spreukentegel? Voor dit alles kunt u terecht bij Stichting Bildts Aigene, in de Bibliotheek van St.-Annaparochie.

Bildts Aigene is ontstaan uit een samenwerking tussen Bibliotheek, Stichting Ons Bildt en het Bildts Dokumintasysintrum. Haar kantoor in de Bibliotheek van St.-Annaparochie is tijdens de openingsuren voor iedereen toegankelijk. Ditzelfde geldt voor de Bildtse collectie in de Bibliotheek, die haar bestaansrecht ontleent aan het streekeigen karakter van het Bildt en de eigen taal. De boeken kunnen worden geleend met een bibliotheekpas en zijn ook te vinden en reserveren in de catalogus van de Bibliotheek. Op woensdagen zijn vrijwilligers aanwezig om u te helpen met het vinden van informatie, het in ontvangst nemen van foto’s en materialen die van belang zijn voor de Bildtse historie en voor al uw vragen over het Bildt(s).

U vindt hier:

  • (Historische) informatie in boeken, krantenartikelen, tekeningen, tijdschriften en andere bronnen;
  • Documentatiemappen met alles wat sinds 1990 is uitgegeven over het Bildt, de Bildtse taal of Bilkerts;
  • Een uitgebreide collectie foto's, films, geluidsopnames en voorwerpen via www.bildtsaigene.nl;
  • Voorwerpen die met het Bildt te maken hebben;
  • Wisselende tentoonstellingen;


Oude filmpjes, foto's, boeken of documenten delen?
Het is belangrijk historisch materiaal te bewaren voor later. We kunnen foto's en films digitaliseren (waarna de eigenaar ze weer meekrijgt), maar als iemand iets wil schenken, kan dat natuurlijk ook. Heeft u interessant historisch (beeld)materiaal? Stuurt u dan een e-mail naar info@bildtsaigene.nl.