Historie het Bildt

historisch informatiepunt Sint Annaparochie Bildts Dokumintasysintrum

Bent u nieuwsgierig naar de geschiedenis van uw familie, wilt u meer weten over uw dorp of bent u benieuwd wat er bekend is over uw geboortehuis? Met al deze vragen kunt u terecht bij het Bildts Dokumintaasysintrum (BDS) in de bibliotheek van Sint Annaparochie. Sinds 1990 werken Bibliotheken Noord Fryslân en Stichting Ons Bildt hierin nauw samen.

Het Bildts dokumintasysintrum is gevestigd in de bibliotheek van Sint Annaparochie en is tijdens de openingsuren voor iedereen toegankelijk. Dankzij het streekeigen karakter van het Bildt en vooral dankzij de Bildtse taal, is het mogelijk een geheel eigen collectie in stand te houden.

U vindt hier:

  • (Historische) informatie in boeken, krantenartikelen, tekeningen, tijdschriften en andere bronnen;
  • Documentatiemappen met alles wat sinds 1990 is uitgegeven over het Bildt, de Bildtse taal of Bilkerts;
  • Een uitgebreide collectie foto's, films en voorwerpen via www.bildtsdokumintasysintrum.nl;
  • Dvd’s en cd’s; zoals dorpsfilms, opnames van het shantykoor en Bildtse bands;
  • Voorwerpen die met het Bildt te maken hebben;
  • Wisselende tentoonstellingen;
  • Een plek waar bibliotheekmedewerkers en/of vrijwilligers van het Bildts Dokumintasysintrum u op het juiste spoor zetten bij vragen over historische zaken over het Bildt. De vrijwilligers houden elke woensdagmiddag van 14.00-16.00 uur spreekuur in de bibliotheek. Voor iedereen met vragen over geschiedenis, oude foto's, genealogie enzovoort.

Iedereen kan materialen uit het Dokumintasysintrum lenen; hetzij met een bibliotheekabonnement, dan wel tegen een vergoeding voor éénmalig gebruik.

Oude filmpjes, foto's, boeken of documenten delen?
Het is belangrijk historisch materiaal te bewaren voor later. We kunnen foto's en films digitaliseren (waarna de eigenaar ze weer meekrijgt), maar als iemand iets wil schenken, kan dat natuurlijk ook. Heeft u interessant historisch (beeld)materiaal? Stuurt u dan een e-mail naar Ali Bronger via historie@bnfrl.nl. Hierin kunt u kort omschrijven om wat voor documenten, boeken of beeldmateriaal het gaat (foto, video, 8 mm film bijvoorbeeld). Daarbij graag vermelden waar het document of boek over gaat of wat er te zien is, om hoeveel minuten film/hoeveel foto’s het gaat en waar en wanneer het is opgenomen/gefotografeerd.